Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 77. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki központi megemlékezés kiemelt vendégei a túlélők voltak, az ő emlékezéseik jelentették a program fő pontját.

 

A koronavírus-járvány miatt az auschwitzi emlékhelyen csak kis csoportnyi vendég volt jelen, a láger volt gyermekfoglyai mellett részt vett a megemlékezésen a Jean Castex miniszterelnök vezette francia kormányküldöttség is. Az eseményt online közvetítették az auschwitzi múzeum honlapján.

 

Öt felszólaló túlélő közül ketten – Halina Birenbaum és Bogdan Bartnikowski – Varsóban születtek. Három, videófelvételen emlékező volt fogoly – Elisabeth Silberstein Bence, Judith Spielberg Mittelman és Edith Friedman Grosman – pedig az Auschwitzba elindított első transzportról beszélt. A 999 zsidó asszony és lány a szlovákiai Poprádról 1942. március 26-án érkezett a lágerbe, ahol ezt követően kezdődött meg a zsidók tömeges megsemmisítése.

 

Az auschwitzi emlékhely igazgatója, Piotr Cywinski rövid beszéde végén egy perc csendet kért a megemlékezést követő emberektől, és az Auschwitz tanulsága iránti közömbösség feletti lelkiismeret-vizsgálatra szólított fel.

 

Online jelentkezett be Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is, aki szintén kiemelte az Auschwitz emlékezete megőrzésének fontosságát, és bejelentette az emlékhely virtuális látogatását lehetővé tevő projekt megvalósítását.

 

A megemlékezést a zsidó és a keresztény egyházi vezetők közös imája zárta.

 

FILE – People are seen arriving at the site of the Auschwitz-Birkenau Nazi German death camp, where more than 1.1 million were murdered, in Oswiecim, Poland, Jan. 27, 2020. A new Polish foundation has been created to distribute grants globally to groups that come up with novel ways to fight indifference to hatred and discrimination. The Auschwitz Pledge Foundation was announced on Wednesday, Jan. 26, 2022 on the eve of the 77th anniversary of the liberation, by Soviet forces in 1945, of the World War II Nazi death camp in German-occupied Poland. (SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski, File)

 

A náci Németország Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre. Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogva tartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó, 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű személy.

 

Auschwitzba 1944. május 15-től július 8-ig – kevesebb mint két hónap alatt – csaknem 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak, ez lett a megsemmisítésük fő színhelye: legtöbbjüket, az auschwitzi múzeum adatai szerint 325-330 ezer embert érkezésük után azonnal gázkamrákban pusztították el, mintegy 25 ezren a későbbi szelekciók során vesztették életüket.

 

A tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel, a harcokban 296 szovjet katona esett el. A táborban – amelynek foglyait a németek korábban, a szovjet csapatok közeledtekor zömében meggyilkolták, vagy halálmenetben Nyugat felé indították – mintegy 7500, végsőkig legyengült embert, többségükben nőket és gyerekeket találtak.

 

Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: Auschwitz holokauszt

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!