Nyitókép: AP Photo/Andrew Harnik

 

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Joe Biden amerikai elnök népszerűségi indexe májusban hivatali idejének eddigi mélypontjára csökkent: az amerikai lakosság alig 39 százaléka elégedett a teljesítményével, és még a Demokrata Párt tagjainak körében is egyre növekszik az elnök tevékenységével kapcsolatos borúlátás.

 

Az AP-NORC pénteken közzétett felmérése szerint 10 amerikai állampolgár közül mindössze kettő gondolja úgy, hogy „jó irányba mennek a dolgok” az Egyesült Államokban, és az amerikai gazdaság jó állapotban van. Egy hónappal ezelőtt még tízből három gondolta így. A friss adatok szerint a Demokrata Párt szavazói közül 33 százalék véli úgy, hogy az ország jó irányba halad, míg áprilisban még 49 százalék.

 

A novemberi időközi választások előtt fél évvel Biden elnök népszerűsége a demokrata párti szavazók körében 73 százalékon áll, ami jelentős csökkenést mutat elnöksége korábbi időszakához képest: az AP-NORC 2021-es havi felmérései során Joe Biden népszerűségi indexe a Demokrata Párt szavazói között egyszer sem csökkent 82 százalék alá.

 

A Republikánus Párt támogatóinak körében pedig tartósan rendkívül alacsony a hivatalban lévő elnök népszerűsége: az elmúlt hónapokhoz hasonlóan tíz republikánus szavazó közül kevesebb mint egy elégedett például azzal, ahogy a gazdasági kérdéseket kezelte.

 

A teljes lakosság körében kétharmad azoknak az aránya, akik negatívan ítélik meg Biden ténykedését gazdasági téren. Az elmúlt hónapokban ez az adat alig változott, sőt január-február óta még enyhén emelkedett is.

 

A Demokrata Párt szavazói közül jelenleg 37 százalék véli úgy, hogy az elnök gazdaságpolitikája inkább használt, mint ártott, míg áprilisban még 45 százalék. Ugyanakkor a demokrata párti szavazók közül csak 18 százalék válaszolta azt, hogy az elnök gazdasági intézkedései inkább ártottak, mint használtak, míg 44 százalék szerint ezek a lépések nem jártak semmilyen érezhető hatással.

 

Az AP amerikai hírügynökség és a Chicagói Egyetemen működő National Opinion Research Center (NORC) Center for Public Research közvélemény-kutató cég közös felmérése a felnőtt amerikai lakosságot reprezentáló 1172 fős minta tagjainak megkérdezésével készült május 12-16. között. A felmérés statisztikai mintavételi hibahatára plusz/mínusz 4 százalék.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.