Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az Európai Bizottság a kohéziós politika keretében további összegeket és nagyobb rugalmasságot biztosít a regionális és a helyi hatóságoknak és partnereknek az Ukrajna elleni orosz háború következményeinek kezeléséhez – közölte a brüsszeli testület szerdán.

 

A brüsszeli közlemény szerint az átfogó csomag, amely kiterjeszti az Európában tartózkodó menekülteket segítő kohéziós fellépés (CARE) keretében már rendelkezésre bocsátott támogatást, elsősorban a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrajnaiak számára biztosított, lakhatással, egészségügyi ellátással, fordítási szolgáltatásokkal, illetve képzéssel kapcsolatos beruházásokat finanszírozza.

 

Kiemelték: a módosítások rugalmasságot biztosítanak a kohéziós politikai beruházások végrehajtásához. Emellett ahhoz is hozzájárul, hogy enyhítse a helyzetet a koronavírus-járvány, valamint a háború okozta magas energiaköltségek, nyersanyag- és munkaerőhiány együttes hatása miatt késve végrehajtott uniós finanszírozású kezdeményezések terén.

 

 hirdetes_810x300  

A jövőben több támogatás jut azoknak, akik befogadják a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket, legyen szó tagállamokról, helyi hatóságokról vagy civil társadalmi szervezetekről. A módosítás értelmében egyebek mellett az EU által 100 százalékos társfinanszírozás lehetőségét is kiterjesztik azokra az intézkedésekre is, amelyek az Unión kívüli országok állampolgárainak társadalmi és gazdasági integrációját hivatottak előmozdítani.

 

Leszögezték: a rugalmas felhasználási lehetőségek mobilizálta források legalább 30 százalékát a helyi hatóságok és a helyi közösségekben működő civil társadalmi szervezetek által irányított műveletekre kell fordítani, hogy megfelelő támogatásban részesüljenek azok, akik a munka legtöbbjét végzik. A programok a területi hatályukon kívül is támogathatják a műveleteket, mindaddig, amíg ugyanazon tagállamon belülre irányulnak. Ez lehetővé teszi, hogy oda irányítsák a támogatást, ahol a legnagyobb szükség van rá, hiszen a menekültek a tagállamokon belül nem feltétlenül maradnak meg egy helyen – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.