Nyitókép: Chuck Schumer szenátor vezető finn és svéd diplomatákkal a Capitoliumban. Fotó: AP Photo/J. Scott Applewhite

 

Az amerikai szenátus szerdán megszavazta a Svédország és Finnország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló határozatot. A történelmi jelentőségű szavazás célja a védelmi blokk megerősítése Oroszország ukrajnai háborúja idején.

 

A NATO június végén tette hivatalossá a két észak-európai ország meghívását a szövetséghez való csatlakozásra. A döntést a 30 tagállam parlamentjének és törvényhozásának kell ratifikálnia. Eddig a 30-ból 23 tagállam hagyta jóvá a felvételt.

 

Joe Biden elnök júliusban küldte el a jegyzőkönyveket ratifikálásra a szenátusnak, megnyitva ezzel az utat a szavazás előtt, amelynek sikeréhez a szenátus kétharmadának jóváhagyása kellett. A szenátusi szavazás végeredménye végül elsöprő többségű, 95:1 arányú lett, csak a Missouri állambeli Josh Hawley szenátor szavazott ellene, Rand Paul kentucky szenátor pedig tartózkodott.

 

„Ez a történelmi jelentőségű szavazás fontos jele annak, hogy az Egyesült Államok továbbra is kétpárti elkötelezettséget tanúsít a NATO iránt, és hogy szövetségünk felkészült a jelen és a jövő kihívásaira” – nyilatkozta a döntés után Joe Biden amerikai elnök.

 

„NATO-szövetségünk az az alapkő, amely a második világháború vége óta garantálja a demokráciát a nyugati világban. A szavazás még inkább megerősíti a NATO-t, amire különösen nagy szükség van a közelmúltbeli orosz agresszió fényében” – közölte Jack Schumer, a demokrata többség vezetője a szenátusban.

 

Amint a szenátus jóváhagyja Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét, a ratifikációs folyamat következő lépése, hogy az elnök aláírja a szerződés ratifikációs okmányát – mondta a CNN-nek a külügyminisztérium szóvivője.

 

A két észak-európai ország Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kérte felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe. A csatlakozási folyamatot május 18-án indították el. A tagállamok képviselői július 5-én a finn és a svéd külügyminiszter jelenlétében írták alá a csatlakozási jegyzőkönyveket.

 

A szerződés 10. cikke szerint a tagállamok egyhangú döntéssel új tagokat hívhatnak meg. A csatlakozási jegyzőkönyveket valamennyi tagállam nemzeti parlamentjének jóvá kell hagynia. Finnország és Svédország csatlakozásával a NATO-nak 32 tagja lesz.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.