Nyitókép: TASR/Facebook/Danuše Nerudová

 

Ha Csehországban novemberben tartanák az elnökválasztást, azt Danuše Nerudová közgazdász, a brünni Mendel Egyetem korábbi rektora nyerné – derült ki a Median ügynökség legújabb felméréséből.

 

Nerudová számára ez az eddigi legjobb eredmény az összes ügynökség felmérését összevetve, ugyanis most először került az elnökjelöltek élére. A választás első fordulójában a szavazatok 28 százalékát kapná meg. A Median utolsó, októberi felmérése óta 13 százalékponttal javult. A közvélemény-kutatások eddig a fiatalok körében mutatták a legnagyobb támogatottságát, ám a Median szerint újonnan minden korcsoportban nőtt a támogatottsága.

 

Andrej Babiš volt miniszterelnök és az ANO mozgalom elnöke 26,5 százalékkal a második helyen végezne az első fordulóban. Októberhez képest 4,5 százalékponttal javult. A Nerudová–Babiš párharcban a választás második fordulójában a felmérés szerint 60:40 arányban Nerudová nyerne.

 

A NATO katonai bizottságának korábbi elnöke, Petr Pavel lenne a harmadik, aki a szavazatok 23,5 százalékát szerezné meg. Pavel 1,5 százalékponttal javult a legutóbbi Median-felmérés óta. Az esetleges második fordulóban Babišt Pavel, valamint a többi jelölt Pavel Fischer és Marek Hilšer is legyőzné. Ők azonban a szavazatok 5,5 és 3,5 százalékát kapnák meg az első fordulóban.

 

A felmérést november 9-e és december 7-e között végezték 1010 válaszadó részvételével.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!