Nyitókép forrása: Az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvétel, amelyen orosz drónnal egy Leopard 2-es harckocsit semmisítenek meg az ukrán fronton. SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Az ukrán haderő legnagyobb gyengepontja a légvédelem. Gyakorlatilag elégtelen légi támogatás nélkül indított offenzívát a déli fronton – derül ki Julian Röpcke, német OSINT-elemző és újságíró legutóbbi elemzéséből.

 

Röpcke az elmúlt napokban többször is élesen kritizálta az ukrán haderőt, amiért gyenge felkészülés mellett és hibás műveleti tervek szerint indított ellentámadást.

 

A legnagyobb gyengepontot Röpcke abban látja, hogy az ukrán hadműveletek gyakorlatilag teljesen nélkülözik a légi támogatást, így az ukrán páncélosok ki vannak szolgáltatva az orosz drónok és harci helikopterek támadásainak.

 

Rüpcke elemzése egyébként egybevág azokkal a szakértői magyarázatokkal, amelyek arra keresték a választ, miért szenvedett el az ellentámadás első napjaiban tetemes tankveszteséget az ukrán hadsereg. A Leopard 2-esekből például több is megsemmisült, ami pedig igazán fájó, hogy a tank modern 2A6-os verziójából is 3 elveszett az orihivi csatában.

 

A szakértők már korábban is figyelmeztettek, hogy a Leopard 2-esek önmagukban nem jelentenek áttörést, és valódi előnyt akkor lehet belőlük kovácsolni, ha jól összehangolt összfegyvernemi hadműveletben, légi támogatással használják őket. Ukrajnának jelenleg csak szovjet típusú, régi MiG-jei és Szuchoj vadászgépei vannak. Jelenleg intenzíven lobbizik negyedik generációs amerikai F-16-osokért.

 

(Mivel a nyugati sajtóban ok nélkül ritkán jelenik meg negatív kritika az ukrán hadseregről, érdemes lesz figyelni, hogy a témát mennyire használják majd fel az F-16-osok átadásának igazolására. Nem mellesleg, épp most kezdődött a NATO légi hadgyakorlata, rekorszámú, 250 darab harci repülőgéppel – a szerk.)

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!