Nyitókép: SITA/AP

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte, hogy országa csatlakozni szeretne az Észak-atlanti Szövetség (NATO) atomfegyver-csereprogramjához, tekintettel arra, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket kíván elhelyezni Fehéroroszországban. A Polsat News beszámolója szerint ezt Mateusz Morawiecki a brüsszeli csúcstalálkozó után mondta.

 

„A végső döntés amerikai és NATO-partnereinken múlik. Kinyilvánítjuk azon szándékunkat, hogy gyorsan cselekedjünk ebben az ügyben” – mondta a lengyel miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország nem akar „tétlenül ülni, miközben Putyin különféle fenyegetéseket eszkalál”.

 

A nukleáris fegyverek megosztás a NATO nukleáris elrettentő programja. Lehetővé teszi a nukleáris robbanófejek szállítását olyan szövetségesek számára, amelyek nem rendelkeznek saját atomfegyverrel. 2009 novembere óta a program részeként amerikai atomfegyvereket telepítettek Belgiumba, Németországba, Olaszországba, Hollandiába és Törökországba.

 

Május 25-én Oroszország és Fehéroroszország védelmi miniszterei aláírták a taktikai nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő telepítéséről szóló dokumentumokat. Vlagyimir Putyin orosz vezető június 16-án azt mondta, hogy az első orosz taktikai nukleáris robbanófejek már Fehéroroszországban vannak, és az összes áthelyezése az év végéig befejeződik.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!