Nyitókép: Yves Herman, Pool Photo via AP

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök beleegyezett, hogy haladéktalanul továbbítja a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet a török parlamentnek – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfő esti sajtótájékoztatóján.

 

Erdogan elnök beleegyezett a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv lehető leggyorsabb továbbításába a török parlamentnek és abba, hogy szorosan együtt fog dolgozni a testülettel a ratifikáció érdekében – közölte Stoltenberg a kedden kezdődő kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt, miután a török államfővel és Ulf Kristersson svéd kormányfővel tárgyalt.

 

„Svédország NATO-csatlakozása történelmi lépés, amely minden NATO-tagország biztonságának javára válik ezekben a kritikus időkben” – hangsúlyozta Stoltenberg. „Ez mindannyiunkat erősebbé és biztonságosabbá fog tenni” – tette hozzá.

 

Ulf Kristersson hangsúlyozta, hogy Svédország nagy lépést tett a NATO-tagság felé.

 

„Nagyon jó érzés, hosszú ideje ez volt a célom és úgy hiszem, nagyszerű választ kaptunk ma és nagy lépést tettünk a tagság felé” – húzta alá a svéd kormányfő.

 


Erdogan feltételt szabott az együttműködéshez

 

Hétfőn Erdogan még egy váratlan követelést fogalmazott meg, miszerint országa akkor hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását, ha az Európai Unió újrakezdi Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat.

 

„Egyengessétek először Törökország útját az Európai Unióba, aztán egyengetni fogjuk Svédország útját, mint azt Finnország esetében tettük” – mondta Erdogan.

 

Vilniusban a török elnöknek azonban nemcsak Stoltenberggel és Kristerssonnal volt alkalma találkozni, hanem Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is, aki közölte, hogy megvitatták, miként lehet új lendületet vinni a kapcsolatokba Törökországgal.

 

Finnország a szomszédos Svédországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. Finnország esetében ez már áprilisban megtörtént.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.