Nyitókép: AP Photo/Evan Vucci

 

Joe Biden amerikai elnök kormánya azt fontolgatja, hogy Ukrajnát nagyobb hatótávolságú, kazettás bombákkal felszerelt rakétákkal látja el. Ezt négy meg nem nevezett amerikai forrás közölte a Reuters hírügynökséggel.

 

Az ilyen lőszerrel ellátott rakéták lehetővé tennék az ukrán erők számára, hogy Ukrajna oroszok által megszállt területein mélyebben találjanak célpontokat. A Biden-adminisztráció fontolóra vesz egy ilyen szállítást, hogy támogassa Ukrajna ellentámadásának jelenlegi előrehaladását.

 

Az Egyesült Államok már idén júliusban biztosította Kijevnek a vitatott 155 mm-es kazettás tüzérségi lőszert. Ezen rakéták mindegyike 29 kilométeres távolságban találja el a célokat, és legfeljebb 48 kis bombát tartalmaz. Azok a rakétafejek, amelyeknek küldését most fontolóra vették, nagyjából 300-400 ilyen bombát tudnának szórni.

 

 hirdetes_810x300  

A Reuters értesülései szerint Washington jelenleg azt fontolgatja, hogy Kijevnek vagy 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS taktikai ballisztikus rakétákat, vagy GMLRS precíziós irányítású rakétákat küld, amelyek 72 kilométeres távolságból is képesek eltalálni a célokat.

 

Ezeket a rakétákat kazettás lőszerrel ellátott robbanófejekkel szerelnék fel. Ha az Egyesült Államok kormánya jóváhagyja ezt a szállítást, akkor azokat nagyon rövid időn belül Kijevbe szállítanák – írja a Reuters meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Ezek amerikai lőszerraktárakból szállított rakéták lennének.

 

A Fehér Ház azonban hivatalosan még nem erősítette meg ezeket a jelentéseket, és nem volt hajlandó kommentálni őket. Az idézett források felhívták a figyelmet arra, hogy az ügyben még nem született végleges döntés, és előfordulhat, hogy mégsem kerül sor ilyen szállításra, vagy későbbre halasztják.

 

Teraz.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!