Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

 

A kormány megvédi a családokat minden lehetséges kormányzati eszközzel az inflációtól –jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol azt is a közölte, hogy ha a Brüsszel nem lép, akkor Magyarország – összefogva Romániával, Lengyelországgal és Szlovákiával – nemzeti hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabona pénteken éjfélkor lejáró behozatali tilalmát.

 

Orbán Viktor azt mondta, hisz abban, hogy a mostani eszközök elegendőek ahhoz, hogy az év végéig 10 százalék alá menjen, azaz egy számjegyű legyen az infláció. Értékelése szerint a multinacionális kereskedőláncok kihasználják a háború és a szankciók okozta áremelkedéseket, és megpróbálnak többet emelni, mint lehetne. Ennek komoly szerepe van az infláció alakulásában, ezért fel kell lépni az árspekuláns multikkal szemben, ahogy a kormány meg is tette – mondta.

 

Kifejtette: az inflációban szerepe van a háborúnak és az arra adott szankciós válasznak is, így ezek ellen is fel kell lépni.

 

Megismételte: Magyarország az elejétől fogva ellenezte a háborút és a szankciókat is, és mindig is a konfliktus lokalizálására törekedett. Azok hatása alól mégsem tudja kivonni magát az ország, ezért a magyarokkal szemben az egész helyzet igazságtalan – fogalmazott.

 

Annak ellenére, hogy az unió alapvetően egy békeprojekt, most a háborúpártiak vannak elsöprő többségben – értékelt a miniszterelnök, aki szerint ugyanakkor a gazdasági helyzet romlása lesz az a döntő tényező, ami rá fogja szorítani az uniós államok kormányait, hogy belépjenek a béketáborba és minél hamarabb véget vessenek az ukrajnai háborúnak.

 

A háború kitörése óta „száznyolcvanegynéhány milliárd forint európai pénzt adtunk Ukrajnának és ezért a pénzért cserébe egyetlen lépéssel sem kerültünk közelebb a békéhez, sőt, inkább távolabb vagyunk tőle” – fogalmazott.

 

Megjegyezte: a döntő eszközök az amerikaiak kezében vannak.

 

Brüsszel nem hajlandó a tagállamok és az európai emberek oldalára állni

 

A kormányfő bejelentette: ha Brüsszel nem lép, akkor Magyarország – összefogva Romániával, Lengyelországgal és Szlovákiával – nemzeti hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabona pénteken éjfélkor lejáró behozatali tilalmát.

 

„Egyelőre a brüsszeli bürokraták nem akarják ezt meghosszabbítani, és ha ma éjfélig ők nem hosszabbítják meg, akkor nemzeti hatáskörben néhány ország összefogva – románok, lengyelek, magyarok, szlovákok – mi meg fogjuk hosszabbítani nemzeti alapon ezt a behozatali tilalmat, amiből egy komoly brüsszeli küzdelem lesz”

 

– fogalmazott Orbán Viktor.

 

Hozzátette: minden nap ilyen csatákat kell vívni, mert Brüsszel nem hajlandó a tagállamok és az európai emberek oldalára állni, hanem a gabonaügyben is inkább amerikai érdekeket képvisel.

 

Értékelése szerint ugyanis az ukrán gabona valójában nem ukrán, hanem „már régen valószínűleg amerikai tulajdonban lévő területről származó kereskedelmi termék”, ez pedig egy újabb dimenzióját nyitja ki az Ukrajnáról szóló vitának, hogy ezen a háborún ki nyer, ki veszít. Az biztos, hogy Amerika nyer, Európa pedig veszít – hangsúlyozta.

 

A kormányfő a jövő évi európai parlamenti választások tétjének azt nevezte, hogy a választások után olyan vezetés legyen az EU-ban, amely békét akar, nem elzárkózik, hanem a világ más régióival együtt akar működni, a migrációt képes megállítani, feladja a genderpropagandát és helyette inkább a családokat, a gyermekvállalást támogatja és amely a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni kettős mércét is maga mögött hagyja.

 

Kossuth Rádió/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!