Nyitókép: SITA/AP

 

Konstruktív megközelítésre szólította fel Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát vasárnap az Európai Bizottság, miután ezek az országok egyoldalúan meghosszabbították az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat annak ellenére, hogy az EB azt feloldotta.

 

„Tisztában vagyunk egyes tagállamok egyoldalú intézkedésekkel kapcsolatos nyilatkozataival. Jelenleg fontos, hogy minden ország a kompromisszum szellemében és konstruktívan járjon el“

 

– közölte a bizottság szóvivőjén keresztül.

 

Ukrajna a világ egyik vezető gabonaexportőre volt, de Oroszország 2022-es katonai inváziója csökkentette azon képességét, hogy a fekete-tengeri kikötőkön keresztül mezőgazdasági termékeket szállítson a világpiacokra. Azóta az ukrán gazdák a szomszédos országokon keresztül történő gabonaexporttól függenek.

 

A szomszédos országokba irányuló gabona- és olajos magvak áradata azonban kihatott az ottani gazdák jövedelmére, és oda vezetett, hogy a kormányok megtiltották a mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő behozatalát – magyarázta a Reuters.

 

Az Európai Unió májusban közbelépett, hogy megakadályozza az egyes országok egyoldalú fellépését, és saját tilalmat vezetett be az Ukrajnából a szomszédos országokba irányuló behozatalra. E tilalom értelmében Ukrajna exportálhat ezeken az országokon keresztül, azzal a feltétellel, hogy a termékeket máshol értékesítik.

 

Az EU pénteken nem hosszabbította meg a tilalmat, miután Ukrajna ígéretet tett a szomszédos országokba irányuló export ellenőrzésének szigorítására. Erre reagálva Lengyelország, Szlovákia és Magyarország pénteken bejelentette, hogy a Bizottság döntése ellenére fenntartja saját korlátozásait az Ukrajnából származó gabonaimportra vonatkozóan.

 

 „Most az a célunk, hogy új rendszert vezessünk be, és azt működőképessé tegyük” – mondta az Európai Bizottság szóvivője, hozzátéve, hogy a hétfői találkozón valamennyi érdekelt uniós ország képviselőivel lehetőség nyílik további megbeszélésekre ebben a kérdésben.

 

TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.