Nyitókép: SITA

 

Pártja támogatói úgy vélik, megmutatták Kínának, hogy a vezetőiket ők választják, és nem félnek a kínai fenyegetéstől.

Helyi idő szerint este 18 órakor lezárultak a szavazóurnák Tajvanon, és megkezdődött a parlamenti- és elnökválasztáson leadott szavazatok számlálása. A TVBS tajvani hírcsatorna által közölt első, 2,26 millió szavazólap feldolgozása után közölt részeredmények szerint a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) képviselője és alelnöke, Laj Csing-te (az angol sajtóban William Lai) vezetett, de megjegyezték: Tajvanon 19,55 millió szavazásra jogosul ember lakik.

 

A választásokon hárman indultak, Laj Csing-te mellett Hou Jü-ih, a Kínával szorosabb kapcsolattartásra törekvő fő ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) képviselője, illetve Ko Ven-csö, a Tajvani Néppárt embere.

 

Micskó András: Világviszonylatban is meghatározó, hogy ki nyeri szombaton a tajvani választásokat

 

Korábbi felmérések azt mutatták, hogy a szavazást Laj Csing-te biztos fölénnyel nyerheti meg, és ez végül így is lett.

 

A BBC tudósítása szerint a DPP kampányközpontjában hatalmas volt az öröm, amikor a képviselőjükre adott szavazatok száma átlépte az ötmilliót.

 

Taiwanese Vice President Lai Ching-te, also known as William Lai, left, and running mate Bi-khim Hsiao bow to each other in New Taipei City, Taiwan, Saturday, Jan. 13, 2024. The Ruling-party candidate emerged victorious in Taiwan’s presidential election on Saturday and his opponents conceded, a result that will chart the trajectory of the self-ruled democracy’s relations with China over the next four years.(AP Photo/Louise Delmotte)

 

A párt szavazói közölték, hogy a győzelem egyértelmű üzenet Kínának, hogy a vezetőiket ők választják, és nem engednek a sorozatos megfélemlítésnek – utalva ezzel arra, hogy a kínai hadsereg rendszeresen tart hadgyakorlatokat a Tajvani-öbölben, Peking pedig folyton azt hangoztatja, hogy nem ismeri el független államként az országot.

 

A jelenlegi elnök, Caj Jing-ven nem indulhatott a választáson, mivel két mandátumot már kitöltött, és ezzel elnöki karrierje a helyi törvények szerint véget ért.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.