Nyitókép forrása: BBC

 

Meghosszabbítja a brit kormány a háború elől Nagy-Britanniába menekült ukránok tartózkodási engedélyeit.

 

A londoni belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint mindazok, akik az ukrajnai háború két évvel ezelőtti kezdete után bevezetett, meghatározott időre szóló vízumtípusok valamelyike alapján élnek Nagy-Britanniában, az eredeti lejárati határidőhöz képest 18 havi hosszabbítást kérvényezhetnek.

 

A brit kormány az Ukrajna elleni orosz invázió után háromféle fő vízumtípust dolgozott ki az ukrajnai menekülteknek.

 

Az egyik a Homes for Ukraine nevű befogadási rendszer, amelynek alapján nagy-britanniai lakosok saját ingatlanaikban szállást nyújthatnak ukrajnai menekülteknek.

 hirdetes_810x300  

 

A másik a Ukraine Family Scheme nevű családegyesítési program. Ennek alapján ukrán állampolgárok csatlakozhatnak Nagy-Britanniában élő brit állampolgárságú hozzátartozóikhoz, vagy olyan rokonaikhoz, akiknek már van állandó nagy-britanniai letelepedési engedélyük.

 

Ezt a vízumtípust kérvényezhetik a Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok ukrajnai családtagjai is a nem uniós országokból származó hozzátartozók számára korábban meghirdetett brit családegyesítési program (EU Settlement Scheme Family Permit) alapján.

 

Az ukrán menekültek számára kialakított tartózkodási engedélyek harmadik típusa a Ukraine Extension Scheme, amely kiterjeszti a háború előtt kiadott, de időközben lejárt vízumok érvényét.

 

A három vízumtípus a bevezetés idején három évre szóló letelepedési engedélyt biztosított a jogosultaknak.

 

A londoni belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint azonban mindazok, akik e három vízumtípus valamelyike alapján élnek Nagy-Britanniában, 2025 elejétől kérvényezhetik vízumuk másfél évi meghosszabbítását.

 

Az ukrán állampolgároknak kiadott első menekültvízumok ugyanis jövő márciusban lejártak volna, de a hosszabbítással azok is legalább 2026 szeptemberéig maradhatnak, akik az elsők között folyamodtak tartózkodási engedélyért – áll a brit belügyi tárca vasárnapi ismertetésében.

 

A minisztérium adatai szerint a háború kezdete óta 283 ezer ukrán állampolgár lelt menedékre Nagy-Britanniában, és London 11,8 milliárd font (csaknem 5400 milliárd forint) katonai, humanitárius és gazdasági segélyt nyújtott Ukrajnának.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!