Nyitókép forrása: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP

 

Emmanuel Macron francia államfő, aki pont egy héttel ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy lehetőségként jelölte meg nyugati katonák Ukrajnába küldését, most hétfőn visszakozott. Kijelentette, hogy Franciaország a közeljövőben nem tervezi francia katonák Ukrajnába küldését.

 

Macron prágai látogatása alkalmával adott interjút a Právo nevű lapnak.

 

Tegyük hozzá, hogy Franciaország volt az egyik olyan ország a kettőből, amely részt vett a múlt hétfői találkozón, és hajlandó lett volna katonákat küldeni Ukrajnába. Macron ötletétől azonban nem csak az USA és a NATO, de még saját védelmi minisztere is elhatárolódott.

 

„Nincs konszenzus arról, hogy a hivatalosan szárazföldi egységeket küldjünk [Ukrajnába], de semmit sem szabad kizárni és mindent meg fogunk tenni azért, hogy Oroszország ne győzzön”

 

mondta az interjúban. Ez lényegében az egy héttel ezelőtti nyilatkozat megismétlése a katonák kiküldésének lehetősége nélkül.

 

„A múlt héten egy katonák küldését firtató kérdésre reagáltam. De ez nem jelenti azt, hogy mérlegeljük francia egységek Ukrajnába küldését a közeljövőben, inkább azt jelenti, hogy megnyitjuk a vitát és átgondolunk mindent, amit Ukrajna támogatása érdekében megtehetünk, különösen Ukrajna területén. (…) Nem állunk háborúban az orosz néppel és elutasítjuk az eszkaláció emelésének szándékát”

 

mondta a francia államfő.

 

Körkép.sk, tasr, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.