Nyitókép forrása: Budapest, 2024. március 11. Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) fogadja Peter Pellegrinit, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnökét a Sándor-palotában 2024. március 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Sulyok Tamás köztársasági elnök – ünnepélyes beiktatását követő első külföldi vendégként – fogadta Peter Pellegrinit, szlovák házelnököt hétfőn a Sándor-palotában.

 

A magyar államfő méltatta a két ország közötti kiváló kapcsolatokat, amely – közlése szerint – jószomszédokhoz méltóan stratégiai partnerségen alapszik.

 

A felek egyetértettek a V4 jelentőségében, mindketten érdekeltek és elkötelezettek az erős és sikeres visegrádi együttműködésben – közölte a Sándor-palota hétfőn az MTI-vel.

 

Sulyok Tamás köztársasági elnök kiemelte a nemzeti kisebbségek fontos szerepét. A magyar államfő szerint a Szlovákiában élő magyar és a magyarországi szlovák kisebbség meghatározó a két ország közötti jószomszédi viszonyban. Hozzátette: a nemzeti identitás, kultúra és oktatás olyan terület, amelyet támogatni kell.

 

Ezen a területen is elismerésre méltó a mindkét fél által tanúsított elkötelezettség – idézték az elnököt.

 

Utalva a két országot összekötő Szent Borbála-híd hétfői ünnepélyes felavatására, a felek egyetértettek, hogy a hidak építése nemcsak fizikai összeköttetésben, de politikai szinten is jelzésértékkel bíró mozzanat.

 

Budapest, 2024. március 11.
Sulyok Tamás köztársasági elnök (j3) megbeszélést folytat Peter Pellegrinivel, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnökével (b3) a Sándor-palotában 2024. március 11-én. Az államfõ mellett Szabó Attila László, a Sándor-palota fõigazgatója (j4).
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Ez is bizonyítja a két ország közötti kiváló kapcsolatokat, amelyek a szlovák elnökválasztást követően remélhetőleg újabb szintet léphetnek – írták.

 

Peter Pellegrini a magyar köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése előtt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel találkozott.

 

Ipolyhídvég – Drégelypalánk hídavató: A Fidesz Pellegrinit támogatja a szlovák államfőválasztási kampányban

 

MTI

 

Király Zsolt: A magyarok már döntöttek! Pellegrinit választják. Így teljesen mindegy, mit javasol majd a Magyar Szövetség

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!