Nyitókép forrása: canva

 

Az ukrajnai háború kitörése óta több országban (az előző kormányzatok idején Szlovákiában is) a hatóságok számos weboldalt letiltottak vagy tettek elérhetetlenné az internetezők számára. Csehország volt az egyik ilyen ország, ahol most figyelemreméltó ítélet született: a bíróság szerint az egyik letiltott weboldal üzemeltetőinek javára döntött.

 

A szólás- és sajtószabadsággal nehezen összeegyeztethető weboldal-letiltásokban Csehország Szlovákiával együtt kitűnt az európai országok közül.

 

Február végén azonban a prágai bíróság úgy döntött, hogy a hatóságok törvénytelenül járta el, amikor korlátozták az érintett oldalak elérhetőségét. A Štandard szlovák konzervatív hírportál megszerezte a bírósági határozat indoklásának másolatát.

 

 hirdetes_810x300  
Az előzmények

 

Petr Fiala cseh kormányfő és kabinete 2022 február 25-én, tehát az orosz-ukrán háború tényleges kitörésének másnapján (!) határozatban rendelte el az általa problémásnak ítélt weboldalak letiltását.

 

A cseh kormány azzal indokolta a döntését, hogy

 

„ma az információ a leghatékonyabb fegyver, és nem engedhetjük meg, hogy ezeket a fegyvereket a polgáraink ellen használják. (…) Csehország kormánya ezért felszólítja az illetékes személyeket és a szükséges technológiai képességekkel rendelkező személyeket, hogy ne tűrjék el a célzott hazugságok és dezinformációk terjesztését. Információs háborúról van szó, amelyben bátornak kell lennünk, és következetesen minden eszközt be kell vetnünk, hogy ne veszítsük el a harcot”

 

A fenti idézetből teljesen nyilvánvaló, hogy az olyan, mainstream által hangoztatott alapértékek, mint a sajtószabadság vagy a szólásszabadság nem kapott szerepet a döntésben.

 

A felszólítás a magánszolgáltatókat célozta, azokat, akik adott esetben dönthettek úgy, hogy egy adott tartalmat vagy oldalt elérhetetlenné tesznek az internetezők számára. Ugyanilyen felszólítást intézett feléjük a cseh Nemzeti Kiberműveleti Központ (NCKO) is, ami a cseh védelmi minisztérium alá tartozik.

 

Az egyik érintett szolgáltató a T-Mobile volt, amely az AC24.cz alternatív portál oldalát tiltotta le. A bíróság azonban úgy látja, hogy a kormány és az NCKU felszólítása jogilag nem volt kötelező érvényű, ráadásul formailag sem felelt meg a követelményeknek. 

 

Az AC24.cz a több hónapos tiltás során keletkezett anyagi kár megtérítését követelte a T-Mobile-tól. Első fokon pert vesztettek, de a Prágai Városi Bíróság, mint fellebbviteli bíróság a javukra döntött, és visszautalta az ügyet az elsőfokú bírósághoz.

 

A másodfokú bíróság szerint a weboldal teljes joggal érvelt azzal a szolgáltatónál, hogy a Fiala-kormány által intézett felszólításnem volt kötelező jellegű.

 

„A kormányhatározat indoklásából teljesen világos, hogy a kormányzóhatóság nem egy direktív utasítás adott ki”

 

véli a taláros testület, hozzátéve, hogy a jogilag nem kötelező érvényű NCKU-utasításra hivatkozva sem volt joga a T-Mobile-nak megsérteni az Európai Parlament és az Európai Tanács az internethez való szabad hozzáférésről szóló irányelvét.

 

Ez az irányelv pedig nagyon szigorú feltételekhez köti egész oldalak letiltását – például akkor, hogy bizonyítottan törvénysértő tartalmat közvetít, vagy veszélyezteti a szerver biztonságát.

 

A bíróság szerint a konspirációs oldalnak volt igaza

 

A T-Mobile védekezése harmatgyenge volt. Csak azzal tudott érvelni, hogy jóhiszeműen cselekedett, amit a bíróság nem ismert el.

 

„Az alperes nemzetek feletti multicég, amely képzett menedzserekkel és jogászokkal rendelkezik, nem állíthatja, hogy tévedésből és jóhiszeműségből cselekedett”

 

olvasható a bírósági határozatban.

 

A felperes, az AC24.cz szerint a mostani ítélet feloldott egy eddig igen aggodalmat keltő problémát: hogy multicégek önhatalmúlag blokkolhatják egy legális vállalkozás weboldalát, bármilyen jogi következmény nélkül.

 

Az oldala ügyvédje cenzúrát emleget.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az AC24.cz tulajdonosa, Ondřej Geršl szerint pedig az általa működtetett portált ugyan lehet dezinfromációs oldalként kezelni, de a cseh akkor sem ismeri az ilyen fogalmat.

 

Ugyanakkor az AC24 tényleg egy konspirációs oldal, hemzseg a manipulációtól és a bizarr elméletektől. Például  azt írta, hogy a britek 80 százaléka szívesen költözne Szibériába, egy másik alkalommal pedig egy fiúról lehetett olvasni az oldalon, aki saját bevallása szerint a Marson él. Mindenesetre, ennek a tartalomnak is van piaca, a cég legutóbbi elérhető könyvelési zárása szerint több tízezer eurós bevételt generált évente.

 

Fontos részlet, hogy egy sor másik portál is keresetet nyújtott be az állam ellen oldaluk letiltása miatt, ám a többségük nem nyert a bíróságon. Meghozzá azért, mert ők azzal támadták a kormányzat, a titkosszolgálatok és a védelmi tárca döntését, hogy túllépték a hatáskörüket. A bíróság azonban úgy látta, hogy mivel a felhívás nem volt kötelező jellegű utasítás, így a törvényi kereteket az állam lépte túl.

 

Az AC24.cz azonban megfordította, hogy lényegében kieszközölte, hogy a bíróság vizsgálja meg, törvényt sértett-e az oldal, és ha nem, akkor a T-Mobile döntése nem volt indokolt.

 

Valószínűleg, hogy ez a módszer példa lesz más károsultak számára is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!