Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Az Európai Parlament (EP) szerdai, a migrációs és menekültügyi csomagról szóló döntése ellenére Lengyelország nem egyezik bele az európai uniós menekültátirányítási mechanizmusba – jelentette ki esti sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

 

„A csomag az EP-ben a lengyel képviselők szavazatai ellenére nyerte el a többséget” – mondta Tusk újságírói kérdésre válaszolva.

 

„Meglátjuk, milyen lesz a paktum végleges formája” – tette hozzá, megjegyezve: vannak „bizonyos lehetőségei és szövetségkötési lehetőségei”, ezért Lengyelországra nem fog vonatkozni a migránsok áthelyezése, illetve a be nem fogadásuk esetén vállalandó fizetési kötelesség.

 

Tusk nem zárta ki, hogy a júniusi EP-választások után „kissé megváltozhat a parlament politikai struktúrája, és így vagy úgy visszatérünk a témához”.

 hirdetes_810x300  

 

A kormány azonban akkor is „megtalálja az olyan módszereket, amelyek megvédik Lengyelországot az átirányítási mechanizmustól”, ha a csomag az EP-ben megszavazott formában lép életbe – fogalmazott Tusk.

 

A szerdai EP-szavazáson a Tusk által vezetett, az Európai Néppárt (EPP) frakciójához tartozó Polgári Platform (PO) képviselői az európai uniós migrációs és menekültügyi csomag előírásai ellen szavaztak. A lengyel kormánykoalíciós pártok közül ellenezték a csomagot a szintén az EPP-hez tartozó Lengyel Parasztpárt (PSL) tagjai is. A szintén a kormánykoalíció részét képező Új Baloldal tagjai, valamint a Lengyelország 2050 egyetlen EP-képviselője támogatták a csomag egyes részeit, vagy tartózkodtak a szavazástól. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) listájáról megválasztott EP-képviselők ellenezték a csomagot.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!