Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/File

 

A zaporizzsjai atomerőmű utolsó, még működő reaktorblokkját is a hidegleállás állapotába helyezték, ami a legbiztonságosabb üzemállapot. A zaporizzsjai atomerőmű közel fekszik az ukrajnai fronthoz, és néhány nappal ezelőtt dróntámadás érte a reaktorblokk védelmi kupoláját.

 

Az erőmű jelenleg orosz ellenőrzés alatt áll, a létesítmény vezetése szerint a hidegleállás problémamentesen végbement, radioaktív anyagok nem szabadultak ki a környezetbe, minden az előírt üzemnormák keretében zajlott.

 

A zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb atomerőműve, amely hat reaktorblokkal rendelkezik. A létesítményt ma az oroszok ellenőrzik és katonai egységek is tartózkodnak a területén, egyes információk szerint korábban innen bombázták a Dnyeper túlpartján lévő Nyikolajiv városában lévő ukrán erőket.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukránok többször megpróbálták visszaszerezni az erőművet, sikertelenül. A létesítményt a néhány nappal ezelőtti dróntámadáson kívül korábban is érte már támadás. Mivel a fősodratú sajtó Ukrajna mellett kötelezte el magát, ezért a hírügynökségek általában úgy fogalmaznak, hogy a háborúban álló felek egymást vádolják az erőmű bombázásáért. Nyilvánvalóan az oroszok aligha akarják bombázni önmagukat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!