Nyitókép forrása: SITA/Lesley Martin/PA via AP

 

A skót parlament már a jövő héten megvonhatja a bizalmat Humza Yousaf „első minisztertől” (kvázi miniszterelnök), miután csütörtökön felbomlott az általa vezetett Skót Nemzeti Párt (SNP) és a Zöldek által alkotott kormánykoalíció.

 

Humza Yousaf egyébként muszlim, bár skóciai születésű, de pakisztáni bevándorló szülők gyermeke.

 

Yousaf nem hajlandó feladni első miniszteri pozícióját, és mivel egyetlen képviselői szavazatra lenne szüksége a kormánybukás elkerüléséhez, jelenleg az a legjobb esélye, ha meggyőzni az együttműködésről a korábban az SNP-ből kivált Ash Regant. Regan 2023-ban maradt alul Yousaffal szemben a pártelnöki posztért folyó versenyben, és most azt kéri cserébe a támogatásért, hogy az SNP ismét foglalkozzon a skót függetlenség ügyével.

 

 hirdetes_810x300  

A függetlenség azután került le az asztalról, hogy Nicola Sturgeont a hatóságok gyanús pártfinanszírozási ügyek miatt őrizetbe vették. Sturgeon komolyan nekifeszült a londoni kormánynak, hogy újabb skót függetlenségi népszavazást indíthasson, amely jó eséllyel a függetlenpártiak győzelmével érne véget, mivel a skótok szeretnének visszatérni az EU-ba. Sturgeon helyére Yousaf került, aki ezt a kérdést egyáltalán nem feszegeti.

 

Yousaf kormánya a Zöldek miatt került a szakadék szélére, akik azért dobbantottak a koalícióból, mert az SNP több olyan lépést is tett, amivel nem tudnak egyetérteni. A lista igen beszédes, gyakorlatilag a balliberálisok ideológiai fanatizmusa miatt robban ki a kormányfő.

 

Többek között azt kifogásolták, hogy az SNP

  • eltörölte a 2030-as klímacélokat,
  • felfüggesztette a 18 év alatti nemet váltani szándékozó fiatalok pubertásblokkolóval való ellátását.

 

A skót zöldek szerint ezzel az SNP „elárulta a jövő generációit”.

 

Körkép.sk, BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!