Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Gitanas Nauseda litván elnök és Infrida Simonyte miniszterelnök bejelentette, hogy Litvániának „segítenie” kell Ukrajnát, hogy visszaszerezze a „külföldön élő” katonakorú férfi polgárait. A bejelentés magyarul azt jelenti, hogy a míg az EU-ban a gazdasági migránsok állítólag háború elől menekülő tömegei védelmet élveznek, egyes tagállamok azon dolgoznak, hogy kiszolgáltassák Ukrajnának a ténylegesen háború elől menekülő, fronton meghalni nem akaró ukrán férfiakat.

 

A litván Migrációs Minisztérium szerint jelenleg valamivel több, mint 29 ezer katonakorú ukrán férfi tartózkodik Litvániában.

 

Ukrajna nemrég módosította a mozgósítási törvényt, amely 27 évről 25 évre csökkentette a besorozhatóság alsó korhatárát, és keményebb szankciókat helyezett kilátásba a sorozást szándékosan elkerülőkre nézve.

 

 hirdetes_810x300  

Kijev arról is döntést hozott, hogy leállítja az új útlevelek kiadását a külföldön élő hadköteles férfiak számára, akik most már nem élhetnek a konzulátusok szolgáltatásaival sem.

 

„Ukrajnának rendelkeznie kell mozgósítási tervvel. Ukrajnának eszközökre van szüksége, hogy hazahívja fiataljait a haza szolgálatára. Ukrajnával minden értelemben együtt kell működnünk”

 

– hangsúlyozta Nauseda.

 

A kormányfő azt is egyértelművé tette, hogy Litvánia lépéseket fog tenni Ukrajna ezirányú „támogatására”, magyarul: intézkedéseket vezethet be az ukrán férfiak ott-tartózkodásának megnehezítése céljából. Nauseda azt is kijelentette, hogy egyes intézkedéseket uniós szinten kell majd megvitatni.

 

A litván Migrációs Minisztérium szerint nem létezik olyan jogi keret, ami kötelezné Litvániát Ukrajna mozgósítást érintő szándékaiban. Ez a kijelentés azt jelenti, hogy a kormánynak létre kell hoznia egy ilyen keretet.

 

„Ez politikai kérdés. Az, hogy Ukrajna vagy egy másik ország mozgósítást hirdetett, a mi jogszabályaink szerint semmilyen hatással sincs ránk. Bármilyen reakció, ha ez lehetséges, Litvánia saját politikai döntése lenne”

 

közölte a Migrációs Minisztérium.

 

Nem csak Litvánia indult el ezen az úton. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter a minap arról beszélt, hogy Varsó „kész segíteni” Kijevnek, hogy „hazahívhassa” a sorköteles férfiakat. Megfogalmazása szerint nem alkalmaznának kényszert.

 

Az általa felvetetett eszközök között szerepel az ukrán férfiak lengyelországi szociális ellátásának megszüntetése, bevonhatja a munkavállalási engedélyeket és más dokumentumokat.

 

Körkép.sk, intellinews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!