Nyitókép: AP Photo/Omar Havana

 

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy nyitott a nukleáris fegyverek svéd földön történő telepítésének engedélyezésére háború idején.

 

A svéd parlament júniusban szavaz az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodás jóváhagyásáról, amely lehetővé tenné, hogy az Egyesült Államok katonai felszereléseket és fegyvereket tároljon Svédországban. Az elmúlt hetekben olyan hangok hallatszottak, amelyek arra szólítottak fel Svédországot, hogy a megállapodásban rögzítse, hogy nem engedélyezi a nukleáris fegyverek bevetését a területén.

 

A svéd kormány többször is kijelentette, hogy erre nincs szükség, tekintettel a szélesebb körű atomfegyver-megállapodásra és a parlament azon döntésére, hogy békeidőben betiltják az atomfegyvereket Svédországban. De a háború alatt Kristersson szerint minden másképp lehet.

 hirdetes_810x300  

 

„Háborús időben ez teljesen más kérdés. Minden azon múlna, hogy mi történik“ – mondta a svéd kormányfő a Sveriges Radio közszolgálati műsorszolgáltatónak.

 

„A legrosszabb esetben a mi világunk demokratikus országainak meg kell tudniuk védeni magukat azokkal az országokkal szemben, amelyek nukleáris fegyverekkel fenyegethetnek minket“ –  mondta Kristersson.

 

Hozzátette azonban, hogy a nukleáris fegyverek svédországi bevetésével kapcsolatos bármilyen döntést csak maga Svédország hozhat meg, és nem az Egyesült Államok. „Svédország dönt a svéd területről“ – mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!