Nyitókép: Reuters

 

Naivitás lenne azt állítani, hogy Ukrajna belátható időn belül képes visszaszerezni az irányítást területe felett. Oroszország nem adja fel a most elfoglalt területeket. Mindenekelőtt meg kell állítani a háborút, majd meg kell kezdeni a tárgyalásokat a jövőbeli területrendezésről – jelentette ki Petr Pavel cseh elnök a Sky News-nak adott interjújában.

 

„Amit most látunk, az hosszú előkészület eredménye. Egyértelmű volt, hogy a jobb idő beköszöntével Oroszország offenzívába kezd. Az ukránok már régóta készültek erre, támogatást és nagyobb lőszer-, illetve fegyverutánpótlást kértek tőlünk”

 

– emlékezett vissza Pavel.

 

 hirdetes_810x300  

Hangsúlyozta: ha a Nyugat túl óvatos lesz, és folyamatosan az eszkaláció kockázatának felmérésével fog foglalkozni, akkor az ukránok életeket és területüket fognak veszíteni, végül pedig a háborút is elveszíthetik. Meggyőződése azonban, hogy az Egyesült Államok segítségével az európai források elegendő segítséget jelentenek Ukrajnának a csaták megnyeréséhez.

 

„Reálisnak kell lennünk. Naivitás lenne azt állítani, hogy Ukrajna belátható időn belül képes visszaszerezni az irányítást területe felett. Oroszország nem adja fel a most elfoglalt területeket. A háború megállítására, majd a tárgyalások megkezdésére van szükségünk a jövőbeli területrendezésről. Szó lehet valamiféle kompromisszumról, de ez nem történhet meg Ukrajna, Oroszország és más országok nélkül, amelyek garantálják a megállapodást”

 

– magyarázta álláspontját a cseh elnök.

 

Arra a kérdésre, hogy az Észak-atlanti Szövetség esetleg katonákat küdlhet Ukrajnába, azt válaszolta, hogy ez nem lehetséges.

 

„Ebben a kérdésben ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint a konfliktus kezdetén. Fizikailag nem állhatunk Ukrajna mellé, mert Ukrajna nem tagja a NATO-nak. Ukrajnában nem harcolhatunk Ukrajnáért, mert az azonnal közvetlen konfliktust jelentene a NATO és Oroszország között, Európában pedig senki sem akar ilyen konfliktust”

 

– tette hozzá.

 

Szerinte az Ukrajna NATO-tagságáról folyó vita most nem nincs terítéken. Először valamiféle megállapodást kell kötni, helyre kell állítani a békét a térségben, aztán jöhet a vita Ukrajna esetleges szövetségi tagságáról – véli Pavel.

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!