Nyitókép: SITA

 

Ukrajna a krími orosz légi bázisok ellen használja az Amerikától nemrég kapott ATACMS rakétatípust. Biztonsági okokból az orosz légi hatóság több polgári repülőtér forgalmát is ideiglenesen korlátozza.

Április végén számolt be a sajtó arról, hogy az Egyesült Államok titokban egyik legfejlettebb rakétatípusát juttatta el Ukrajnának, aki kedd éjjel nagyméretű támadást indított ezekkel az eszközökkel a Szevasztopol melletti Belbek katonai repülőtér ellen. Ezen a bázison állomásozik az orosz 4. Légvédelmi Gárdahadsereg 38. vadászrepülő ezrede.

 

A Telegram csatornák robbanásokról számolnak be a katonai létesítmény területén, és mintegy 20 támadó rakétát említenek.  A csapások után tűz keletkezett a repülőtéren, írja a Crimean távirati csatorna, helyi lakosok beszámolóira hivatkozva.

 

 hirdetes_810x300  

A műholdfelvételek kiterjedt tüzeket észleltek a kifutópálya és a repülőgépparkoló területén. A régió más településeiről is robbanások hangjáról számoltak be. A támadás tényét Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kinevezett kormányzója is megerősítette.

 

 

A kormányzó szerint az orosz hadsereg visszaverte a támadást, és az egyik lelőtt rakéta törmeléke egy szevasztopoli utcára zuhant. „A lelőtt rakéták típusának tisztázása folyamatban van. Lehetséges, hogy olyan lőszereket is találnak, amelyek nem robbantak fel” – jegyezte meg Razvozsajev.

 

In this image provided by the U.S. Army, U.S. Army Sgt. Ian Ketterling, gunner for Alpha Battery, 1st Battalion, 3rd Field Artillery Regiment, 17th Field Artillery Brigade, prepares the crane for loading the Army Tactical Missile System (ATACMS) on to the High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) in Queensland, Australia, July 26, 2023. U.S. officials say Ukraine for the first time has begun using long-range ballistic missiles, called ATACMS, striking a Russian military airfield in Crimea and Russian troops in another occupied area overnight. (Sgt. 1st Class Andrew Dickson/U.S. Army via AP)

 

Az orosz védelmi minisztérium tíz rakéta elfogásáról számolt be a Krím felett, amelyek ATACMS taktikai rakéták voltak. Ukrajna mintegy 100 ilyen, 300 km-es hatótávolságú rakétát kapott az Egyesült Államoktól az első 61 milliárd dolláros segélyrészlet előrehozott részeként – írta a The New York Times.

 

A fegyverzetet korábban már bevetették, de kisebb mértékben, inkább tesztszerűen.

 

Ukrajna sorozatosan támad oroszországi légi bázisokat

 

Április közepén az ukrán rakétaerők már megtámadták a dzsankoji orosz katonai repülőteret, előtte pedig több légi bázist, köztük Belbeket. Ezen a repülőtéren legalább három orosz katonai repülőgép megsemmisült – közölte Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának (AFU) szóvivője.

 

Az orosz védelmi minisztérium nem erősítette meg a veszteségeket, és közlése szerint harci gépeket nem ért kár.

 

Euronews, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.