Nyitókép: bruviktime.com

 

Eladó az utolsó magántulajdonban lévő földterület a stratégiai norvég Spitzbergák (norvég nevén: Svalbard) szigetcsoporton, az Északi-sarkvidéken. A terület rendkívül vonzó Kína számára, de Norvégia nem adja harc nélkül – írja a TASR az AFP hírügynökség pénteki jelentésére hivatkozva.

 

A Svalbard szigetcsoport félúton található Norvégia szárazföldi része és az Északi-sark között – egy olyan sarkvidéki régióban, amely az elmúlt években geopolitikai és gazdasági gyújtóponttá vált, ugyanis a jég olvad, de az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatok egyre fagyosabbá válnak.

 

Az érdeklődők a Spitzbergák délnyugati részén fekvő Söre Fagerfjord nevű távoli területet szerezhetik meg potom 300 millió euróért. A 60 négyzetkilométeres, nagyjából Manhattan méretű területen hegyek, síkságok, gleccser és körülbelül öt kilométernyi tengerpart található, infrastruktúra azonban nincs.

 

 hirdetes_810x300  

„Ez az utolsó magánterület Svalbardon, és tudomásunk szerint a világon ez az utolsó magánterület a magas sarkvidéken” – mondta Per Kyllingstad ügyvéd, aki az eladókat képviseli. „A kínaiak potenciális vásárlók, mivel régóta mutatnak valódi érdeklődést az Északi-sarkvidék és a Svalbard szigetcsoport iránt” – mondta Kyllingstad, hozzátéve, hogy „konkrét érdeklődést” kapott az országtól.

 

2018 óta, amikor Kína megjelentette az Északi-sarkvidékről szóló fehér könyvet – amely a térség iránti érdeklődésének jele –, az ország „kvázi sarkvidéki államként” határozta meg magát, és egyre nagyobb szerepet kíván játszani ebben a térségben.

 

Svalbard egy 1920-ból származó nemzetközi szerződés alapján jár el, amely tág teret hagy a külföldi érdekeknek. A szerződés elismeri Norvégia szuverenitását Svalbard felett, de valamennyi aláíró ország állampolgárainak – köztük Kínának is – azonos joguk van a régió természeti erőforrásainak használatára. Oroszország például a Trust Arktikugol állami vállalaton keresztül évtizedek óta tartja fenn Svalbard bányászközösségét.

 

A norvég állam Svalbard 99,5 százalékát birtokolja, és a terület nagy részét, így a Söre Fagerfjordot is védett területté nyilvánította, ahol többek között tilos az építkezés és a motoros közlekedés. Az eladók azonban másként látják ezt, és az 1920-as szerződésre hivatkoznak.

 

„Minden fél, aki aláírta a szerződést, egyenlő jogokkal rendelkezik” – hangsúlyozta Kyllingstad, megjegyezve, hogy Norvégia lakóépületeket, repülőteret és kikötőt épített a szigetcsoport fővárosában, Longyearbyenben.

 

„Képzelje el, ha Norvégia most olyan szabályokat fogadna el, amelyek korlátoznák az orosz holdingok tevékenységét. Ez a harmadik világháborút jelentené” – hangsúlyozta.

 

Teraz.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!