Nyitókép forrása: sita/Staff Sgt. Malcolm Cohens-Ashley/U.S. Army via AP

 

Pénteken megindultak a Gázai övezetbe a tengeren szállított segélyek az amerikai hadsereg által kiépített móló segítségével.

 

Az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy megkezdték a humanitárius segélyek szállítását az újonnan létesített amerikai mólóról a Gázai övezetbe.

 

A parancsnokság X-bejegyzése szerint péntek reggel, gázai idő szerint 9 órakor, humanitárius segítséget szállító teherautók indultak a partra az ideiglenes gázai mólón keresztül.

 

A mólón egy amerikai katona sem szállt partra az övezetben – közölték.

 

„Ez egy többnemzetiségű erőfeszítés annak érdekében, hogy további, teljes egészében humanitárius célokat szolgáló segélyeket szállítsanak a gázai palesztin civileknek tengeri folyosón keresztül, melyek számos ország és humanitárius szervezet adományozta támogatást tartalmaznak”

 

jelentették.

 

Az izraeli hadsereg (IDF) péntek reggel bejelentette, hogy több ellenséges repülő eszközt észleltek, amelyek Libanonból Izrael területére érkeztek. Egy drón földet ért Naharia térségében, és legalább egy pilóta nélküli repülőt elfogtak. Személyi sérülés nem történt, és anyagi kár nem keletkezett.

 

A libanoni al-Manar hírcsatorna izraeli vadászgépek és drónok szokatlan és kombinált támadásáról számolt be a dél-libanoni partvidéken. A jelentés szerint az izraeli határtól harminc kilométerrel északra történt az akció.

 

Joáv Galant védelmi miniszter csütörtök este telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. A Pentagon arról számolt be, hogy Austin megvitatta kollégájával a túszok elengedéséről és a tűzszünetről szóló tárgyalásokat és a Gázának nyújtott humanitárius segélyek növelésének szükségességét. Washington tájékoztatása szerint Austin közölte Galanttal, hogy „megkérdőjelezhetetlenül szükséges” a polgári lakosság védelme és a humanitárius segítség áramlásának biztosítása bármilyen potenciális katonai akció esetén az övezet déli részén, az egyiptomi határon fekvő Rafahban, ahol az övezet többi részén dúló harcok elől százezrek kerestek menedéket.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!