Nyitókép: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölte, hogy Oroszország egyelőre nem tervezi az ukrán Harkiv város elfoglalását. Szerinte az orosz offenzíva Harkiv térségében reakció az ukrán bombázásra – jelentette az AFP és a Reuters ügynökségek alapján a TASR.

 

„Ami a harkivi fronton történik, az az ő hibájuk, mert bombázták és továbbra is bombázzák a határ menti térségek lakóterületeit“ – jelentette ki Putyin kínai látogatása során. Szerinte ha ezek a támadások folytatódnak, Oroszország kénytelen lesz biztonsági zónát kialakítani.

 

Putyin szerint a harkivi térségbe telepített orosz erők ütközőzónát hoznak létre az orosz határ menti területek védelmére. Az elnök azt is elmondta, hogy minden orosz katonai művelet a terveknek megfelelően halad.

 

A múlt héten Oroszország új offenzívát indított az északkelet-ukrajnai közös határ közelében található Harkiv régió ellen. A május 9. és 15. közötti időszakban a Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) adatai alapján összesen 278 négyzetkilométernyi ukrán területet foglaltak el.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!