Nyitókép forrása: SITA/Axel Heimken/dpa via AP

 

A német törvényhozás védelmi bizottságának tagjai azt javasolják, hogy a nyugati légvédelmi rendszerekkel közép-kelet-európai országok területéről legyen védve az ukrán légtér. A felvetés azért nagyon veszélyes, mert ez azt jelentené, hogy NATO-tagállamok területéről indított rakéták lőnék le az orosz rakétákat, vagyis közvetlenül részesei lennénk a háborúnak.

 

Az egészen rémisztő javaslatot Joe Weingarten fogalmazta meg, aki Olaf Scholz szocdem pártjának, az SPD-nak a tagja. A Štandard szlovák konzervatív hírportál úgy tudja, hogy a szándéknak a német kormánypártok körében egészen széles a támogatottsága.

 

Weingarten szerint „meghatározó lenne” a konfliktusban, ha Ukrajna nyugati szomszédai együttműködnének Ukrajnával.

 

„Ezt a támogatást és részvételt Ukrajna közvetlen szomszédainál kell megvalósítanunk, elsősorban Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon”

 hirdetes_810x300  

 

fogalmazott.

 

„A jelenleg katonai helyzetben szükségesnek és felelős döntésnek érzem azt, ha a német légvédelmi rakétaegységeket az Ukrajnával határos országokban helyeznénk el azzal a céllal, hogy Nyugat-Ukrajna területét védjük vele – például a Patriot ütegekkel”

 

mondta, majd hozzátette, hogy „mindent meg kell tennünk”, hogy Ukrajna ellen tudjon állni az orosz támadásnak.

 

A fenti kijelentések kapcsán érdemes tudni, hogy az ukránok nemrég kaptak néhány Patriot légvédelmi rendszert a Nyugattól, illetve rakétákra is kaptak ígéretet. Csakhogy az orosz felderítés sok teret nyert az elmúlt hónapokban, és ezeket a rendszereket egyre könnyebben szúrják ki, és egyre gyakrabban lövik ki. Márpedig az egyszerűbb Patriot rendszer egyetlen példánya egymilliárd dollárba, a gyengébb minőségű hozzá való rakéták pedig 1-2 millió dollárba kerülnek.

 

Az ukránok az orosz offenzíva miatt egyre több légvédelmi rendszert kénytelenek a fronthoz vezényelni, hogy ellensúlyozzák az orosz támadásokat, így azonban kevesebb rendszer védi a hátországot, ami nagyon jól látszik az ukrán energia- és ipari infrastruktúrákat ért károkban. 

 

A német szocdemek szerint „Ukrajna a német szabadságot védi, ezért nem hagyhatják őt magára”.

 

A Spiegel német lap szerint a javaslat pozitív fogadtatásra talált a két liberális koalíciós partnernél, a szabaddemokrata FDP-nél és a balliberális Zöldeknél is.

 

Tegyük hozzá, hogy az SPD parlamenti frakciójának vezetője a javaslatot csípőből elutasította.

 

A dolog érdekessége, hogy a még elég erős háborúpárti retorikát folytató ellenzéki CDU is elutasította az SPD javaslatát.

 

„Bármilyen közvetlen beavatkozás a háborúba bármelyik harmadik országot (esetünkben: Ukrajnával határos NATO-tagállamot – a szerk.) résztvevő féllé tenné”

 

mondta Johann Wadephul, a CDU/CSU-frakció helyettes vezetője. Hozzátette, hogy egy ilyen megoldás „szoba sem jöhet„.

 

Emeljük ki, hogy a fenti javaslat azt jelenti, hogy Oroszország háborús félnek tekinthetné a NATO-t, és az Ukrajna védelmére, NATO-országban felállított országok területe ellen intézhetne csapást. Nyilván mindez a harmadik világháború kirobbanásának kockázatát brutálisan megnövelné. 

 

Nem mellékes viszont, hogy mindehhez az érintett Ukrajnával határos országok beleegyezése is kellene, így messze nincs eldöntve a dolog, még ha a német törvényhozás többsége támogatja is. Az viszont egyértelmű, hogy egyre nő a háborúba való bevonódásra irányuló nemzetközi nyomás.

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.