Nyitókép forrása: SITA/Krasnodar Gov. Veniamin Kondratyev Telegram channel via AP

 

Május 16-án az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője figyelmeztette az ukránokat, hogy Washington álláspontja továbbra sem változott, és az amerikai fegyvereket csak saját területükön, a megszállt országrészek visszaszerzésére használhatják. A kijelentést egy Pentagon-jelentés előzte meg, amely szerint az ukránok súlyos károkat okoztak dróntámadásokkal az orosz olajfinomító-kapacitásokban, ami felhúzza az árakat. Márpedig idén elnökválasztások lesznek az USA-ban, és az olaj ára sokkal meghatározóbb kampánytéma, mint Ukrajna sorsa.

 

A Pentagon jelentése szerint idén az orosz finomítókapacitás 14 százaléka szűnt meg az ukrán támadások miatt, ami felhúzta az orosz belföldi árakat, nagyjából 20-30 százalékkal.

 

Moszkva ezzel a kivitel csökkentésével reagált, ami leszoríthatja a belföldi árakat, egyúttal azonban csökkenti a globális kínálatot, ami árfelhajtó erővel bír.

 

A Pentagon szerint az oroszok növelték a kész üzemanyagok importját is, elsősorban Fehéroroszországból.

 hirdetes_810x300  

 

Az ukránok a csapásokkal az orosz hadigépezet üzemanyag-ellátását próbálják nehezíteni, ám egyesek szerint érdemben ezek a támadások nem jelentenek valódi hozadékot Kijevnek. Ugyanakkor az ukránok egy sor kudarcot szenvedtek el a hadszíntéren az elmúlt hetekben, így az olajfinomítók elleni sikeres támadások politikai érdekek is lehetnek.

 

Az Egyesült Államok már márciusban is élesen kritizálta Ukajnát, amiért az orosz olajfinomítókat támadta. Teljesen nyilvánvaló, hogy a globális kőolajárakra felhajtóerőt kifejtő hadműveletek rossz hírt jelentenek az újrázni akaró Joe Biden amerikai elnök számára, így a washingtoni figyelmeztetés nem (csak) katonai megfontolásokra vezethető vissza.

 

Az ukrajnai háború egyik legnagyobb híve, Victoria Nuland nemrégiben leváltott külügyi államtitkár családjához kötődő Hadutományi Intézet (ISW) agytrösztje azonban úgy véli, hogy az olajfinomítók elleni támadások megtiltása csökkenti Ukrajna védelmi képességeit.

 

Érvei azonban annyiban sántítanak, hogy nem kifejezetten a kőolajfinomítókra hivatkoznak, hanem arra, hogy ha Ukrajna nem támadhat nyugati fegyverekkel orosz területet, akkor az oroszok a határ mentén gond nélkül végezhetnek csapatösszevonásokat vagy állomásoztathatnak bombázó repülőgépeket.

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.