Nyitókép: Johanna Geron, Pool via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Franciaország olimpiai fegyverszüneti felhívását a párizsi olimpia idején. Szerinte egy ilyen lépés segítené az orosz csapatokat a fronton való mozgásban. Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök is közvetve elutasította a tűzszünet ötletét.

 

„Ki tudja garantálni azt, hogy Oroszország ezt az időt nem használja fel arra, hogy erőit a mi területünkre helyezze át? Nem bízunk Putyinban“ – mondta Zelenszkij az Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott beszélgetése során.

 

Macron volt az, aki tűzszünetre szólított fel a párizsi olimpia idején. „Ellenzünk minden fegyverszünetet, amely az ellenség kezére játszik“ – tette hozzá az ukrán elnök.

 

 hirdetes_810x300  

Putyin azzal vádolta az olimpiai közösséget, hogy megsérteti az alapszabályát, és „nem engedi meg, hogy az orosz sportolók az orosz zászlóval és himnusszal szerepeljenek a játékokon”. Bár elvileg egyetért az olimpiai fegyverszünet gondolatával, bírálja az orosz sportolókhoz való hozzáállást: „Megszegik a szabályokat, de tőlünk azok teljesítését követelik. Kedves barátaim, ezzel nem jutunk messzire. Így még soha senki nem állapodott meg”.

 

Az olimpiai játékok július 26-án kezdődnek és augusztus 11-én érnek véget. Egyes orosz sportolók szigorú feltételekkel indulhatnak a párizsi olimpián – nemzeti szimbólumok nélkül és csak akkor, ha nem támogatják az ukrajnai háborút.

 

Teraz.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!