Nyitókép forrása: SITA

 

Vasárnap tartott sajtótájékoztatót Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter, aki azzal nyitotta beszédét, hogy Szlovákia „megsebesült”, majd leszögezte, hogy a Robert Fico ellen szerdán elkövetett támadás „merénylet az értékeink, a demokrácia és a választások eredményének elismerése ellen”. Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter pedig bejelentette, hogy a rendőrség azzal a forgatókönyvvel is foglalkozik, hogy az elkövető (Juraj Cintula) mégsem magányos farkas volt – és nem véletlenül.

 

Új információkat is közöltek a nyomozás kapcsán. Elmondták, hogy a belügyminiszter, a védelmi miniszter és Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány, illetve Pavol Gašpar, a SIS igazgatóhelyettesével közös egyeztetésen vettek részt.

 

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a közbiztonságot garantálni tudják. Már nem csak a kockázatosan tartott személyeket és csoportokat monitorozzák. Elmondása szerint a megfigyeléseket 30-40 százalékkal fokozták.

 

„Minden rendőr terepen van”

 hirdetes_810x300  

 

emelte ki Šutaj Eštok, hozzátéve, hogy a bevásárlóközpontokat, kórházakat, a közjogi méltóságok, politikusok otthonait is megfigyeli a rendőrség, különösen azokét, akik halálos fenyegetést kaptak az elmúlt időszakban. Sőt, egyes hivatalokat és szerkesztőségeket is fokozottan szemmel tartják.

 

A belügyminiszter szerint a történtek után a hatóságoknak egyértelmű jelzést kell küldeniük a lakosság felé, hogy képesek ellátni biztonságukat.

 

„Szlovákiában úgy hittük, hogy a fenyegetések csak a folklór szintjén maradnak. Felhívnám azonban a figyelmet, hogy minden fenyegetést és gyűlöletkeltést a valós világ szintjén fogunk megítélni”

 

mondta, majd felsorolt néhány példát. Elmondta, hogy egy 41 éves iglói férfit letartóztattak gyűlöletkeltés miatt. Egy 23 éves pozsonyi és egy nyitrai nőt szintén előállított a rendőrség. Ez utóbbi kettő ellen fenyegetőzés miatt indult eljárás.

 

Elmondta azt is, hogy mintegy 50, online térben történt törvénysértést vizsgálnak, de összesen 90 eset került a NAKA látóterébe.

 

A sajtótájékoztató legfontosabb információja az volt, hogy a belügyminiszter elmondta, a hatóságok azt a forgatókönyvet is reális lehetőségként kezelik, hogy Robert Fico merénylője nem magányos farkas volt. 

 

Ez jelentős fejlemény, tekintettel arra, hogy Kaliňák és Šutaj Eštok pénteken még magányos elkövetőről beszéltek. A változást az okozta, hogy a merénylet utáni két órában valaki vagy valakik törölték az elkövető internetes előzményeit és facebookos kommunikációját. Mivel az elkövető ekkor már őrizetben volt, a feleségének pedig nem volt meg ehhez a szükséges számítógépes ismerete, felmerült a gyanú, hogy Cintula esetleg mégsem egyedül tervezte meg és/vagy hajtotta végre a merényletet.

 

Šutaj Eštok ugyanakkor cáfolta azokat az információkat, amelyek az interneten jelentek meg és egy videófelvételre hivatkozva azt állították, hogy egy nő és egy férfi, akik nem messze a merénylőtől álltak, összenéztek vele a támadás előtt, majd szándékosan ráléptek a mobilkordon talapzatára, hogy azt nehezebben lehessen elmozdítani. A belügyminiszter elmondta, hogy az elkövető és a két civil között nem volt kapcsolat, a pár egy vak nő és egy süket férfi volt, és a rendőrségi nyomozás megállapította, hogy nem segítették a merénylőt. 

 

Kaliňák szerint a helyzet sokkoló:

 

„Egyszerűbb lenne arról beszélni, hogy egyetlen elkövető volt, de a kockázat, hogy szervezett megvalósítással van dolgunk, nagyban rontott a helyzeten”

 

mondta.

 

A megnőtt információmennyiség miatt azonban a rendőrség megnövelte az ügyben eljáró nyomozócsoport kapacitásait.

 

Pavol Gašpar titkosszolgálati igazgatóhelyettes emlékeztetett, hogy Szlovákiában is jelen van a militáns akceleracionizmus nevű radikális irányzat (ennek hatása alá került például a pozsonyi melegbárnál 2022-ben két férfit legyilkoló kamaszfiú is – a szerk.).

 

Sőt, Gašpar kapcsolatba hozta a helyzettel a több iskolát egyszerre érintő bombariadó-hullámot is.

 

„Olyan információkat szereztünk, amelyek szerint bombariadók lehetnek nemcsak az iskolákban és a bankokban, hanem a kórházakban is”

 

mondta, majd leszögezte, hogy a helyzet súlyosságára a miniszterelnök elleni merénylet után derült fény.

 

„Mindenki fenyegetve érezheti magát, a nyilvánosság, a közszereplők, az újságírók. Érdemes elővigyázatosnak lenni, adottak az inspirálódás feltételei (értsd: más potenciális elkövetők Cintula tettén felbuzdulva szintén erőszakos tettet hajthatnak végre – a szerk.)”

 

mondta Gašpar.

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.