Nyitókép forrása: 

 

Gőzerővel zajlik az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyugati szerepvállalás növelését szorgalmazók kampánya. Ehhez mindenféle katasztrófa-forgatókönyveket vázolnak fel, amelyek arra a sokat hangoztatott tézisre alapoznak, hogy ha Oroszország győzne Ukrajnában, akkor nem állna meg ott, hanem megtámadná a NATO-t. Most két brit tábornok vázolt fel egy hasonló, 10 pontból álló forgatókönyvet, amelyben Magyarországot és Szlovákiát külön is említik.

 

A brit The Sun lap hozta le Sir Richard Schirreff és Richard Barrons elemzését, amihez Michael Clarke professzor is fűzött pár dolgot.

 

Schirreffről érdemes tudni, hogy a NATO európai erőinek helyettes főparancsnoka volt, és többek között könyvet írt az orosz-NATO háború lehetőségéről is. (Emeljük ki, hogy ilyen formán nem csak szakértője, de közvetlen érdekeltje is egy ilyen forgatókönyvnek… – a szerk.)

 

Richard Barrons tábornok volt brit vezérkari főnök.

 hirdetes_810x300  

 

Az általuk összeállított 10 pontos katasztrófa-forgatókönyv a következőképp néz ki:

 

  1. Putyin beveszi a Donbasz egészét.
  2. Nyugat-Ukrajna a veszteség miatt tárgyalóasztalhoz ülne, hogy lezárja a konfliktust, talán még a tűzszünet is létrejönne, amit viszont az oroszok arra használnának, hogy erőt gyűjtsenek, majd felrúgnák a megállapodást és egy éven belül bevennék Harkiv és Odessza városát.
  3. Oroszország igényt tartana Moldovára és Grúziára is. Ez utóbbiban egyre több jele van annak, hogy nő az orosz befolyás.
  4. Oroszország ezt követően kibertámadásokkal, bűnszervezeteken keresztül, az orosz kisebbség agitálásával, de akár terroristákkal destabilizálná a balti államokat.
  5. A NATO az orosz lépések miatt elkezdene mozgósítani, készültséget rendelne el, a NATO-országok pedig fokoznák határaik védelmét. Ez azonban időbe telne.
  6. Oroszország és Belarusz egy hamis zászlós hadművelettel megtámadná Litvániát a Suwalki-folyosónál (ez a mindössze 104 kilométeres közös lengyel-litván határ kapcsolja össze a balti államokat a NATO többi részével. A határszakaszt egyik oldalról Kalinyingrád orosz exklávé, a másikról Fehéroroszország fogja közre. Ezt bevéve a stratégák szerint a balti országokat sikeresen le lehetne választani a NATO-ról, vagyis megszakadna az összeköttetés a baltiak és a NATO között, ami a Baltikum megvédését, vagy esetleges visszafoglalását is igen nehézzé tenné. A Suwalki-folyosót ezért a NATO egyik gyenge pontjaként tartják számon – a szerk.). 
  7. A NATO képtelen lenne egységes választ adni az orosz támadásra, ami a szövetség meggyengüléséhez, akár széteséséhez vezetne. Magyarország, Szlovákia és a jelenleg is semleges Ausztria pedig semlegességet fogadna. 
  8. Ukrajna az összeomlás szélére kerülne, és segítséget kérne a NATO-tól egy repüléstilalmi zóna felállításával.
  9. Franciaország úgy döntene, hogy katonákat küld Ukrajnába.
  10. A NATO és Oroszország így több fronton is háborúba keveredne Ukrajnában és a Baltikumban, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig kiadná a parancsot az atomfegyverek bevetésére. 

 

 

Lényegében kijelenthetjük, hogy a tízpontos forgatókönyv egy sajtóban jól mutató zsarolópotenciál Ukrajna támogatásának növelésére, ami több ponton szorosan követi az eddigi háborús narratívát (például a NATO megtámadása Oroszország részéről, Ukrajna eleste támogatások hiányában, Szlovákia és Magyarország álláspontja).

 

Ugyanakkor több ponton rombolja a fősodor narratíváit. Például a 10. pontban a három szakértő egyértelműen kimondja, hogy a helyzet atomháborúhoz vezethet. Lehet, hogy ők így akarják Ukrajna támogatását összekötni az atomháború elkerülésével, de lényegében kimondják, amit eddig a fősodor tagadott: hogy a háború eszkalációja atomfegyverek bevetéséhez vezet. Megjegyezzük, Szlovákia és Magyarország egy ilyen esetben nem sokra megy a semlegességével.

 

Szintén érdekes, hogy Moldova és Grúzia bevételét emlegetik a szakértők, de ezek bevételét úgy ábrázolják, mint ami ellenállás nélkül megtörténik. A britek valami elképesztően gyenge NATO és nyugati politikát vázolnak fel, ami mintha fordított pszichológia lenne. Azt azonban elismerik, hogy ez csak egy lehetséges forgatókönyv a sok közül. Más kérdés, hogy miért pont ezt az egy – a háború folytatását leginkább alátámasztó – elképzelést közölték a nyilvánossággal…

 

Tegyük hozzá, hogy Európában a legnagyobb háborús héjáknak a britek számítanak, akik a földrajzi távolságukra, a La Manche csatornára és fekete-tengeri érdekeltségeikre alapozva messzebbre mennének az orosz-ukrán háborúban, mint a többi európai ország.

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.