Nyitókép forrása: Illusztráció/SITA/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

 

Az amerikai Axios hírportál értesülései szerint két amerikai magas beosztású hivatalonok, név szerint Brett McGruk és Abram Paley, Ománban iráni vezetőkkel tárgyaltak a közel-keleti válság enyhítése érdekében. A találkozó egyértelműen jó hír a (szintén) világháborúval fenyegető közel-keleti konfliktusok kapcsán.

 

Brett McGurk a Fehér ház közel-keleti ügyekért felelős vezetője, Abram Paley pedig az Iránnal foglalkozó különmegbízott.

 

A tárgyalás fő témája az volt, hogyan tudnák a felek csökkenteni a háborús feszültséget a Közel-Keleten. Irán számos proxit (meghosszabbított kezeként működő militáns szervezetet) támogat, amelyek Izraelt támadják. Ugyanakkor Irán nemrég közvetlenül is megtámadta Izraelt.

 

A feszültség egyre nő, a kemény nyilatkozatok mindennaposak, Irán pedig jelezte, hogy korábbi álláspontjával szemben mégiscsak fejlesztene atomfegyvert. (Tegyük hozzá, hogy egyesek szerint Irán már ma is rendelkezik atomfegyverrel, bár erre semmilyen perdöntő bizonyíték nincs – a szerk.).

 

Az Egyesült Államok elképzelése a helyzet rendezéséről egyelőre homályba vész, annyit tudni, hogy a tárgyalásokon azt kérte Irántól, hogy hagyjon fel az Izraelt támadó proxik támogatásával. Mivel ez egyet jelentene azzal, hogy Irán feladja középhatalmi ambícióit a térségben, Teherán aligha megy bele egy ilyen alkuba. Kérdés persze, hogy az USA mit ajánl cserébe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!