Nyitókép forrása: SITA/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

 

Aggasztja a nyugati kormányokat az ukrán vezetés támogatottságának katasztrofális csökkenése, Volodimir Zelenszkij elnök támogatottsága már csak 17 százalék – közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

 

Az SZVR abból az alkalomból adott ki közleményt, hogy Zelenszkij ötéves mandátuma május 21-re virradóra lejár, és sokan az ukrán alkotmányra hivatkozva azt állítják, hogy attól kezdve nem tekinthető legitim államfőnek. A kémszolgálat szerint az ukrán vezetők megítélése különösen az új mozgósítási törvény elfogadását követően zuhant katasztrofálisan.

 

„Az amerikaiak és az európaiak által végzett, zárt közvélemény-kutatások szerint Volodimir Zelenszkij támogatottsága 17 százalékra esett és tovább csökken” – állította az SZVR.

 

Az SZVR szerint Zelenszkij népszerűsége a „szüntelen ideológiai megdolgozásnak” alávetett ukrán fegyveres erőknél sem haladja meg a 20 százalékot, ezért az ukrán államfő kétségbeesetten próbál „megszabadulni a megbízhatatlan emberektől”.

 hirdetes_810x300  

 

„Nagyszabású tisztogatás zajlik a hadsereg közegében, átrendeződés a kormányban, az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetésében” – állt az orosz hírszerzés közleményében.

 

„Zelenszkij az életét féltve széles körű médiakampányt indított, amelyben leleplezte az Ukrán Állami Védelmi Igazgatóság vezetőségének nyilvánvalóan koholt tervét az államfő meggyilkolására” – tette hozzá az ügynökség.

 

A SZVR szerint kampány indult az ukrán lakosság megfélemlítésére, amelyben azt állítják, „elkerülhetetlen tömeges megtorlás” következik Kijev legyőzése esetén. Az orosz hírszerzés szerint az ukránok több mint 70 százaléka nem bízik meg az ukrán médiában, mintegy 90 százalékuk szeretné elhagyni az országot.

 

„Az amerikaiak és szövetségeseik állhatatosan azt javasolják Zelenszkijnek, hogy ne lazítson az ország lakosságára kifejtett szorításon, és keltse továbbra is a félelem légkörét a civilek körében azzal, hogy durván elferdíti Oroszország különleges hadműveletének céljait és feladatait” – állt a közleményben.

 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak nyilatkozva kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy a Kreml továbbra is Zelenszkijt tekinti-e Ukrajna legitim vezetőjének. Kijelentette, hogy az ukrán elnök hivatali idejének lejárta nem befolyásolja az orosz „különleges hadművelet” céljait és a harci cselekmények menetét. Egy másik, arra vonatkozó felvetésre, hogy Moszkva legitimnek tartja-e a jelenlegi ukrán elnök hatalmon maradását mandátumának lejárta után, a szóvivő emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteki harbini kijelentésére, amely szerint erre elsősorban Ukrajna alkotmánybíróságának, az ország politikai és jogi rendszerének kell választ adnia. Megjegyezte, hogy ha eljutnának a dokumentumok aláírásához, akkor Oroszországnak „egy ilyen sorsdöntő területen egy legitim kormánnyal kellene (őket) aláírnia”.

 

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, mandátumának lejárta után Zelenszkij legitim célponttá válik Oroszország számára. Úgy vélekedett, hogy el kell fogni és bíróság elé kell állítani „az orosz állampolgárok és ukránok ellen elkövetett bűncselekményei miatt”, vagy ha ez nem lehetséges, úgy kell vele szemben eljárni, mint egy terroristával, ahogy ez Sztepan Bandera, az ukrán nacionalisták példaképe esetében történt (akit a KGB 1959-ben Münchenben meggyilkolt).

 

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a társadalom egyes rétegeiben zavargások törjenek ki, „amelyeket keményen el fognak nyomni”, vagy – mint mondta – merényletet hajtsanak végre a „gonosz kokainista bohóc” ellen, ahogy Adolf Hitler náci vezér ellen tette Claus von Stauffenberg ezredes 1944 júliusában.

 

„Különösen, ha az elégedetlen ukrán oligarchia egy része úgy dönt, hogy eltávolítja az őrült színészecskét, és egy lojálisabb figurával helyettesíti” – fogalmazott Medvegyev.

 

„Ez azonban sem az ukránok számára, sem számunkra nem változtat semmit. Hacsak nem jelenik meg egy új operettfigura, akit nem korlátoz a saját maga által elrendelt tiltás az Oroszországgal folytatandó tárgyalásokat illetően” – tette hozzá.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!