Nyitókép forrása: sita/AP Photo/Ebrahim Noroozi

 

Kedden reggel váratlanul Kijevbe érkezett Annalena Baerbock német külügyminiszter és további nemzetközi segítséget sürgetett az ukrán légvédelem megerősítésére az orosz légitámadások ellen.

 

„Ukrajnának az orosz rakéták és drónok ellen sürgősen szüksége van a további légvédelemre”

 

jelentette ki a külügyminiszter, aki már hetedik alakommal jár az ukrán fővárosban a háború kirobbanása óta. Baerbock keddi látogatását előzőleg biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

 

„Ismét drámaian romlott a helyzet Ukrajnában a civil infrastruktúrára mért masszív orosz légi támadások és a harkivi tartományban tapasztalt brutális orosz támadás miatt”

 

közölte Baerbock. A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Kijev szövetségeseinek egyesíteniük kell az erőiket egyfelől Ukrajna érdekében, másfelől azért, hogy – mint mondta – Vlagyimir Putyin orosz elnök ne küldhessen orosz csapatokat a saját határainkra.

 

Baerbock elmondta, támogatásuk azon a mély meggyőződésen alapul, hogy „Ukrajna ezt a háborút megnyeri”. Úgy véli, Putyin azt gondolja, hogy Ukrajnának és szövetségeseinek egyszer csak „elfogy a levegője”, „nekünk azonban kitart a kapacitásunk”.

 

Baerbock emlékeztetett rá, hogy német kezdeményezésre már csaknem egymilliárd euró támogatás gyűlt össze az ukrán légvédelemre. Hozzáfűzte: keményen dolgozunk azon, hogy ez az összeg tovább nőjön.

 

„Minden követ sokszor megmozgatunk, és egy további Patriot-egységgel jutottunk tovább”

 

mondta arra utalva, hogy Kijev korábban két amerikai gyártású Patriot légvédelmi rendszert kapott, és a német kormány a közelmúltban tett ígéretet egy harmadik átadására.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a német külügyminiszter látogatásának előestéjén szintén az ukrán légvédelmi rendszer megerősítését és Ukrajna nyugati vadászgépekkel való felszerelését sürgette a szövetségeseinek szóló üzenetében.

 

hirado.hu, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.