Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alex Brandon

 

Az amerikai kormányzat beperelte kedden Oklahoma államot, amivel a szövetségi állam által az illegális bevándorlók ellen hozott törvényt támadta meg.

 

Az amerikai igazságügyi minisztérium által benyújtott bírósági kereset Oklahoma állam törvényének megsemmisítését akarja elérni, ami bűntetőjogi következményeket helyez kilátásba az Egyesült Államokba illegálisan érkezettek közül azok esetében, akik a Texas-szal szomszédos Oklahoma államba mennek.

 

A washingtoni szövetségi kormány azzal érvel, hogy a bevándorlásra vonatkozó törvények betartatása szövetségi hatáskör, és Oklahoma állam nem hagyhatja figyelmen kívül az ország alkotmányát.

 

Múlt héten Oklahoma állam igazságügyi vezetője, Gentner Drummond főügyész a törvény fennmaradását hangoztatta és azt vetette a Biden-adminisztráció szemére, hogy kiforgatja az ország bevándorlási törvényeit.

 

A szövetségi kormány korábban pert indított Texas állam ellen is, amely arról hozott törvényt 2023 végén, hogy az állam területén jogosulatlanul tartózkodó bevándorlókat a texasi hatóságok letartóztathatják. A washingtoni érvelés abban az ügyben is arra hivatkozott, hogy a bevándorlás szövetségi hatáskör, vagyis a fővárosból irányított kormányzat feladata annak ellátása. Texas állam szerint a szövetségi hatóságok elmulasztják a törvények betartatását, és ezzel magyarázza, hogy saját kezébe vette az Egyesült Államok déli határának védelmét.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!