Nyitókép: Getty Images

 

Az olaszországi szamárköhögés-járvány, amely elsősorban a be nem oltott újszülötteket és gyermekeket érinti, az év eleje óta három ember halálát okozta. Az év eleje óta 800 százalékkal nőtt a szamárköhögéssel kórházba kerültek száma 2023 azonos időszakához képest – közölte csütörtökön az Olasz Gyermekgyógyászati Társaság (SIP).

 

A SIP adatai szerint Olaszországban január óta 110-en kerültek kórházba szamárköhögéssel, több mint 15 esetben volt szükség intenzív ellátásra.

 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ebben a hónapban csaknem 60 000 szamárköhögés esetet jelentett 2023 elejétől 2024 áprilisáig, ami tízszeres növekedés 2021-hez és 2022-hoz képest.

 

 hirdetes_810x300  

A szamárköhögés erősen fertőző betegség, amit a Bordetella pertussis baktérium okoz, és a légutakat, valamint a tüdőt érinti – olvasható az Európai Vakcinációs Információs Portálon. 

 

„A szamárköhögés-járvány elleni küzdelem során szem előtt kell tartanunk a potenciálisan veszélyeztetett életeket, különösen a gyermekeink életét“ – mondta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.

 

„A szamárköhögés elleni védőoltások bizonyíthatóan biztonságosak és hatékonyak. Minden ma megtett lépésünk hatással lesz az egészségre a jövőben. Szülőként és közegészségügyi szakemberként felelősek vagyunk azért, hogy megvédjük a legsebezhetőbb csoportot a betegség halálos következményeitől“

 

– tette hozzá.

 

Teraz.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!