Nyitókép: Vatican Pool/Getty Images

 

Egy 2006-ban, 15 évesen leukémiában elhunyt londoni fiú lehet a katolikus egyház első millenniumi szentje. Az 1991-ben született Carlo Acutis csodagyereknek számított az informatikában, tehetségét pedig arra használta, hogy segítsen a katolikus tanítások online terjesztésében.

 

Ferenc pápa csütörtökön elrendelte, hogy tulajdonítsanak egy második posztumusz csodát is Acutisnak, ami feljogosítja a tinédzsert a szentté avatásra. A Ferenc pápa által szentté avatott 912 személy közül a legfiatalabb 1926-ban született – írta a The Guardian.

 

Acutis komoly szolgálatot tett a katolikus egyháznak, hiszen programozói tudását arra használta, hogy katolikus szervezeteknek hozzon létre weblapokat, valamint egy olyan weboldalt is létrehozott, amely a világ csodáit dokumentálta.

 

 hirdetes_810x300  

Az olaszországi születésű tinédzser szülei azt mondták a lapnak, hogy fiuk már hároméves korától maga kérte, hogy menjenek be minden templomba, amely mellett elhaladnak. Állításuk szerint a fiú jótékonykodott is: zsebpénzét rendszeresen a nincsteleneknek adta. Emellett Acutis felajánlotta a támogatását azon osztálytársainak, akiknek a szülei válófélben voltak, megvédte a fogyatékkal élő társait a zaklatástól, valamint ételt és hálózsákot vitt a hajléktalanoknak.

 

Acutis azután került a szentté avatás útjára, hogy Ferenc pápa jóváhagyta a neki tulajdonított csodát: egy hétéves brazil kisfiú meggyógyult egy ritka hasnyálmirigy-rendellenességből, miután kapcsolatba került Acutis egyik pólójával. Egy pap is imádkozott Acutishoz a gyermekért – írta a The Guardian.

 

Az egyház most egy 2022-es firenzei biciklibalesetből csodával határos módon felépült nő esetét vizsgálja. A 21 éves nő agyában vérömleny keletkezett, állapotát az orvosok a műtétet követően is kritikusnak minősítették. Az édesanyja azonban hat nappal később az umbriai Assisi városában lévő Acutis sírjánál imádkozott lánya gyógyulásáért.

 

Az egyház közölte, hogy a nő még aznap önállóan lélegezni kezdett, visszanyerte felső végtagjai használatát és beszédkészségét. Tíz nappal később kiengedték az intenzív osztályról.

 

Carlo Acutist a katolikus egyház 2020-ban Assisiben boldoggá avatta.

 

A The Guardian cikke itt olvasható.

 

hirado.hu

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.