Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Jens Stoltenberg idén októberben leköszönő NATO-főtitkár felszólította a NATO tagállamait, hogy engedélyezzék Ukrajna számára, hogy a tőlük kapott fegyverekkel Oroszország területét támadhassa. Stoltenberg erről a The Economistnak nyilatkozva beszélt.

 

„Ideje lenne a szövetségeseknek fontolóra venni, hogy megszüntessék a korlátozásokat, amelyeket a nyugati fegyverek használatára írtak elő Ukrajnának. Főleg most, hogy a legtöbb csata Harkov körül zajlik, közel a határhoz”

 

– mondta Stoltenberg, hangsúlyozva, hogy szerinte megtagadni Ukrajnától a képességet, hogy orosz területen támadjon egy ligitim orosz célpontot, „jelentősen nehezíti az önvédelmi törekvéseit”.

 

Mindennek ellenére Stoltenberg továbbra is azt állítja, hogy a feladata „megakadályozni, hogy ez a konfliktus egy teljes értékű európai Oroszország-NATO összecsapássá szélesedjen ki”.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Stoltenberg még távozása előtt akar tető aláhozni egy NATO-támogatási keretet Ukrajna számára, méghozzá 100 milliárd euró értékben.

 

Egyre nehezebb komolyan venni a főtitkár kijelentését, hogy a NATO nem akar közvetlenül részt venni a konfliktusban.

 

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!