Nyitókép: AP Photo/Evan Vucci

 

Joe Biden amerikai elnök pénteken először kért nyilvánosan bocsánatot az ukránoktól az amerikai katonai segítségnyújtás több hónapos késése miatt. Egyúttal támogatását ígérte Kijevnek, és bejelentette egy új, 225 millió dolláros segélycsomagot.

 

„Az Egyesült Államok Önök mellett fog állni” – biztosította Biden Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt csütörtökön Észak-Franciaországban, ahol mindketten részt vettek a szövetségesek normandiai partraszállásának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

 

Pénteken egy közös párizsi találkozón Biden azt mondta Zelenszkijnek, hogy elnézést kér az ukránoktól, amiért hetekig nem tudták, érkezik-e további segély, miközben az amerikai kongresszusnak fél évbe telt jóváhagynia a 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot.

 

 hirdetes_810x300  

Biden hangsúlyozta, hogy az amerikaiak szilárdan Ukrajna mellett állnak. Az új, 225 millió dolláros katonai segélycsomag a HIMARS rendszer lőszereit, aknavetőrendszereit és tüzérségi lövedékeit tartalmazza.

 

Az USA a katonai felszerelések terén Ukrajna legnagyobb támogatója. Az ukrán erők jelenleg az ország keleti részén, különösen a harkovi és donyecki határvidéken próbálnak ellenállni az orosz offenzívának. Kijev azonban arra figyelmeztet, hogy az offenzíva más területekre is átterjedhet, mivel az orosz hadsereg igyekszik kihasználni a lőszer- és csapathiányt az ukrán oldalon az 1000 kilométeres arcvonal mentén.

 

Teraz.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!