Nyitókép: iStock

 

Mindeddig kilencven ország és szervezet jelezte részvételét a svájci Ukrajna-konferenciára, amely megnyithatja az utat a béke megteremtése előtt – jelentette be hétfőn a svájci kormány.

 

Oroszországot nem hívták meg a rendezvényre, de Moszkva bejelentette, hogy nem is akar részt venni a csúcstalálkozón, mert fölösleges időpocsékolásnak tartja.

 

A svájci kormány ugyanakkor leszögezte, hogy álláspontja szerint Oroszországnak is részt kell vennie a békefolyamatban.

 

 hirdetes_810x300  

A közlemény szerint a június 15-ra és 16-re tervezett Ukrajna-konferenciának az a célja, hogy a résztvevők „közösen határozzanak meg útmutatást” arra vonatkozóan, hogy hogyan vonják be Ukrajnát és Oroszországot egy jövőbeli békefolyamatba.

 

Svájc januárban vállalta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére, hogy a csúcstalálkozó házigazdája lesz.

 

A biztonság, a hajózás szabadsága, valamint humanitárius témák, köztük a hadifoglyok kérdése is szóba kerül a tervek szerint – mondta el Ignazio Cassis svájci külügyminiszter.

 

Viola Amherd svájci államfő a napokban kijelentette, hogy a csúcstalálkozóval elsősorban platformot akarnak teremteni a párbeszédnek, és ebben az első lépés, hogy megvitatják, hogyan lehetne békét teremteni Ukrajnában, és a jövőben Oroszországgal is szeretnének tárgyalóasztalhoz ülni.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!