Nyitókép forrása: Budapest, 2024. június 10. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. június 10-én. MTI/Kovács Attila

 

Az történt az európai parlamenti választáson, amit elterveztünk, és szerettünk volna elérni: sikerült lelassítani Európa háborúba sodródását – mondta Orbán Viktor a tegnapi választásokat értékelve a közmédiának adott exkluzív interjúban hétfőn. A miniszterelnök rámutatott: még soha annyian nem szavaztak EP-választáson a Fidesz–KDNP pártszövetségre, mint tegnap. A kormánypártok ugyanis több mint kétmillió szavazatot kaptak. Orbán Viktor hangsúlyozta: ezt ráadásul olyan időszakban érték el, amikor a háborús helyzet és a magas infláció miatt nehéz körülmények között kellett kormányozniuk.

 

„Nincs ma Európában egyetlen párt sem, és azt hiszem, Magyarországon sincs, aki ne cserélne velünk boldogan, akár azonnal”

 

mondta Orbán Viktor az M1-nek adott exkluzív interjúban hétfőn.

 

„A Máltai Munkáspártot leszámítva Európában messze ez a legnagyobb támogatottság, amit politikai szereplő kapott”

 hirdetes_810x300  

 

értékelte Orbán Viktor a Fidesz–KDNP pártszövetségnek az európai parlamenti választáson elért, kishíján 45 százalékos eredményét. A miniszterelnök ennek kapcsán kiemelte: kaptak már európai választáson 50 százalék feletti támogatást is, de még soha nem szavaztak annyian a kormánypártokra, mint most.

 

Hozzátette most több mint kétmillió ember voksolt rájuk, és amikor a legjobban szerepeltek, akkor pedig csak 1,8 millió.

 

„Ha ez egy parlamenti választás lett volna, akkor nagyjából olyan erőviszonyok lennének a kormánypárti mandátumok számát tekintve, mint amik most vannak a magyar parlamentben”

 

emelte ki a magyar kormányfő.

 

Budapest, 2024. június 10.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának a Karmelita kolostorban 2024. június 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nagyon biztos kormánypárti fölényt adna, ha ezt az eredményt rávetítenék egy parlamenti választásra.

 

„Ilyen háborús időkben, ilyen nehéz körülmények között egy gyötrelmes háborús, inflációs évvel a hátunk mögött, egy jó gazdasági esélyeket teremtő növekedés megindítása előtt ebben a helyzetben azt mondom, 14 százalékot ráverni a másodikra az egy tisztességes eredmény”

 

mondta.

 

A kormányfő az EP-választás következményeiről szólva kifejtette: az európai parlamenti választáson sikerült lelassítani az európai politikusok egyre gyorsuló ütemű háborúba sodródását.

 

„Meg is lehet állítani, mert Franciaországban – ami a legerősebben a háború mellett érvelő ország volt – valódi politikai földindulás történt. Ott ki kell írni, illetve ki is írtak már egy parlamenti választást, mivel olyan nagy erővel és nagy arányban nyertek a békepártiak. Ha a békepártiak tudnak nyerni a parlamenti választáson is, akkor azt gondolom, hogy az első félidőt megnyertük. Egy null ide, Európában a békepártiak győztek”

 

magyarázta.

 

Orbán Viktor: ma két választást nyertünk

 

Hozzátette: várják, hogy Donald Trump megnyerje a választást az Egyesült Államokban, és akkor meglesz a béke.

 

Az ellenzékről szólva kifejtette: amikor nekiindultak a választásoknak, tudta, hogy a kormánypártoknak két ellenzéket kell majd legyőzniük, a régit és az újat. Kiemelte: legyőzték mindkettőt. Ezt a kormányfő különösan értékes eredménynek nevezte, mert – ahogy fogalmazott – két különböző ellenzékkel kellett megküzdeniük.

 

hirado.hu

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!