Nyitókép forrása: Cooling tower three with one and two in the background are seen at the nuclear reactor facility at the Alvin W. Vogtle Electric Generating Plant, Friday, May 31, 2024, in Waynesboro, Ga. (AP Photo/Mike Stewart)

 

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét – közölte az Agerpres hírügynökség kedden.

 

A 240 millió euró (360 millió kanadai dollár) értékű hosszú távú keretszerződés aláírásánál Ontario állam és Románia energiaügyi miniszterei is jelen voltak. Az Ontario Power Generation cégcsoporthoz tartozó CNP a kanadai Candu-technológiával épült romániai reaktor (több milliárd euróból megvalósítandó) korszerűsítését fogja levezényelni a következő öt évben „magas színvonalon, az ütemtervet betartva, a költségvetés függvényében”.

 

Cosmin Ghita, az SNN vezérgigazgatója elmondta: Románia és Kanada atomenergetikai együttműködésének immár 50 éves hagyománya van. Kifejezte meggyőződését, hogy a most induló technológiai fejlesztés 2029 után még további 30 évig megbízható és tiszta energiaforráshoz juttatja Romániát.

 

A 82,49 százalékban román állami tulajdonban lévő, a bukaresti energiaügyi minisztérium által ellenőrzött Nuclearelectrica 1400 megawattos beépített teljesítményéve a Romániában termelt zöld energia egy harmadát adja, az ország energiaszükségletének 20 százalékát képes biztosítani – írta az Agerpres.

 

Románia tíz éve még egy kínai vállalattal kötött előzetes megállapodást két új erőműblokk megépítéséről, 2020-ban azonban úgy döntött: inkább a már működő blokkoknál használt kanadai technológiára alapozza az erőmű bővítését és a megépítendő új reaktorok is Candu 6 típusúak lesznek.

 

A román energiaügyi miniszter 2022-ben szándéknyilatkozatot írt alá a US Exim Bank elnökével arról, hogy Románia hárommilliárd dolláros hitelszerződést köt az amerikai pénzintézettel a cernavodai atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának a megépítése, illetve az egyes blokk korszerűsítése érdekében.

 

A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!