Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Minden fontos politikai kérdésben teljes vagy nagyon közeli volt a véleményünk, s ez a gyakorlati együttműködésben is megmutatkozott – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő szerdán Prágában sajtóértekezleten, miután a Hradzsinban búcsúlátogatáson fogadta Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnököt.

 

Petr Pavel nem zárta ki, hogy Zuzana Čaputová utódjával, Peter Pellegrinivel ezen a téren „talán más lesz a helyzet”. Pellegrini szombaton Pozsonyban veszi át elődjétől az elnöki tisztséget.

 

„Ahol egyetértés lesz köztünk, ott közösen léphetünk. Ahol viszont nézeteink különbözni fognak, ott időt adunk magunknak álláspontjaink tisztázására”

 

szögezte le a cseh elnök. Másfelől hangsúlyozta: nem tart attól, hogy a jövőben Csehország és Szlovákia eddigi rendkívül szoros kapcsolata megváltozna.

 

Peter Pellegrini már bejelentette, hogy betartja a több mint három évtizedes hagyományokat, és első külföldi útja Prágába fog vezetni.

 

Zuzana Čaputovának elnöki tisztségében ez volt az utolsó külföldi látogatása. A szlovák államfő csütörtökön Prágában beszédet mond egy nemzetközi konferencián, majd Petr Paveltől átveszi a legmagasabb cseh állami kitüntetést, a Fehér Oroszlán-rendet.

 

A szlovák elnök ugyanakkor átadja Petr Pavelnek a legmagasabb szlovák állami kitüntetést, a Fehér Kettős Keresztet.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!