Nyitókép: AP Photo/Andrew Medichini

 

Ukrajna abszurdnak minősítette a háború befejezésének feltételeit, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken ismertetett. Szerinte a Kreml vezetője megpróbálja félrevezetni a nemzetközi közösséget és gyengíteni a béke elérését célzó valódi diplomáciai erőfeszítéseket – írja a TASR a Reuters és az AFP jelentései szerint.

 

Putyin beszédében kijelentette, hogy Oroszország csak akkor tudja befejezni az ukrajnai háborút, ha Kijev feladja ambícióját, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, és egyúttal átadja négy területét, amelyekre Moszkva igényt tart, és amelyeket illegálisan annektált.

 

„Abszurd, hogy Putyin, aki bűntársaival együtt a második világháború óta Európa legnagyobb fegyveres agresszióját tervezte, készítette elő és hajtotta végre, béketeremtőként mutassa be magát“ –  áll az ukrán külügyminisztérium közleményében.

 

Putyin hajlandó béketárgyalásokat folytatni, ha Kijev kivonja csapatait és lemond a NATO-tagságról

 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy Putyin nincs abban a helyzetben, hogy „megszabja” Ukrajnának a háború befejezésének feltételeit. Szerinte a NATO-bővítés a közeljövőben nem várható.

 

A szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg azt állítja, hogy Putyin javaslata nem „jóhiszeműen” volt kidolgozva. Szerinte az ukránoknak „jelentősen több területről kellene lemondaniuk, mint amennyit Oroszország eddig el tudott foglalni”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!