Nyitókép: TASR

 

Oroszország „jelentős mennyiségű” nyugati vagyonnal rendelkezik a területén, amely megtorló intézkedések célpontjává válhat, ha a Nyugat elkobozza az orosz tulajdonból származó bevételeket – közölte szerdán Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

 

A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G7-csoport vezetői a múlt heti olaszországi csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy a Nyugaton befagyasztott orosz eszközök kamataiból 50 milliárd dollár (46,66 milliárd euró) hitelt nyújtanak Ukrajnának. Moszkva törvénytelennek nevezte a lépést, és a résztvevő államokat a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásának aláásásával vádolta meg.

 

„Országunk jelentős mennyiségű nyugati pénzeszközzel és vagyonnal rendelkezik, amelyek orosz fennhatóság alá tartoznak, és ezek mindegyike az orosz megtorló politikák és megtorló intézkedések hatálya alá eshet“ – mondta Zakharova újságíróknak. „Természetesen senki sem fogja megmondani ezeknek a megtorló intézkedéseknek a természetét. A politikai és gazdasági ellenintézkedések arzenálja azonban széles“ – tette hozzá.

 

Szakértők szerint Oroszország egyik legvalószínűbb lépése a külföldi befektetők jelenleg speciális számlákon tartott pénzügyi eszközeinek és értékpapírjainak elkobzása lenne. A hozzájuk való hozzáférést tulajdonosaik az ukrajnai orosz invázió kezdete óta blokkolják, hacsak Moszkva kivételt nem ad.

 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Moszkvával szemben bevezetett szankciók alapján mintegy 260 milliárd euró értékben zároltak orosz állami vagyont. Ebből a mennyiségből nagyjából 190 milliárd eurót a belgiumi székhelyű Euroclear értékpapír-letétkezelő kezel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!