Nyitókép: Andrej Babiš Fb-oldala

 

Az ANO mozgalom kilép az Európai Parlament (EP) liberális Megújítjuk Európája frakciójából és az európai ALDE pártból. A mozgalom elnöke, Andrej Babiš ezt a képviselőházban tartott sajtótájékoztatón jelentette be. Szerinte az ANO a jelenlegi frakcióban nem tudná teljesíteni a programját. A mozgalom álláspontjáról csütörtökön döntött a legutóbbi választásokon hét európai parlamenti képviselői mandátumot szerzett ANO elnöksége. Valéria Hayerová frakcióvezető szerint az ANO távozása a Renew Europe-ból egy régóta várt válás. Ahogy az X közösségi oldalon hozzátette, az ANO a liberálisok értékeivel és identitásával összeegyeztethetetlen populista utat választott.

 

A mozgalom most folytatja a tárgyalásokat az EP-ben egy másik frakcióba való esetleges tagságról, erről a következő két hétben születik döntés – mondta Babiš. Szerinte az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) konzervatív jobboldali frakciójához való csatlakozás nem megoldás.

 

„Az illegális migráció elleni küzdelem, az európai ipart és mezőgazdaságot tönkretevő, polgárainkat negatívan befolyásoló Green Deal megváltoztatása miatt vettünk részt a választásokon. A tárgyalások alapján arra a véleményre jutottunk, hogy a Renew és az ALDE egyszerűen más pozíciókat képvisel, mint az ANO mozgalom”

 

– mutatott rá Babiš.

 

Szerinte mind a frakció, mind a párt szeretné az EU-t a föderációba integrálni, megerősíteni Brüsszelt, elnyomni az unió kis- és közepes tagállamait és identitásukat, kultúrájukat, eltörölni a vétójogot, és multinacionális jelölteket bevezetni a EP. Ugyanakkor nem állnak készen a Green Deal megfelelő felülvizsgálatára.

 

„Az ECR biztosan nem megoldás számunkra. A többi cseh politikai párt képviselőinek nagy beleszólása van a frakciókba, és az ECR biztosan nem a mi választásunk. Meglátjuk, talán új frakció alakul ki”

 

– tette hozzá az ANO vezetője. Az ECR-be a kormányzó cseh párt, az ODS képviselői tartoznak.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!