Nyitókép forrása: euronews

 

A The Washington Post amerikai lap közlése szerint bár az Egyesült Államok korábban engedélyezte a nyugati fegyverek bevetését orosz területek ellen, olyan kivételeket szabott meg, ami miatt az ukránok lényegében semmilyen releváns célpontra nem mérhetnek csapást amerikai fegyverekkel.

 

Néhány héttel ezelőtt a nyugati sajtó örömujjongásba kezdett, hogy a nyugati országok engedélyezték az általuk Ukrajnának adott fegyverek használatát orosz területek ellen. Már akkor is kilógott a lóláb: egyrészt az USA-n kívül a többi ország nem nagyon adott át olyan technológiát, amit az ukránok érdemben használhattak volna az orosz belterületek ellen, másrészt az amerikaiak is csak a nemzetközileg elismert orosz-ukrán határ környékére korlátozták be a fegyverek alkalmazhatóságát.

 

A Post úgy tudja, hogy számszerűleg az ukrán csapásmérési korlát egy, az orosz-ukrán határtól számított 100 kilométeres sávot jelent. Ukrajna csak ezen a sávon belül támadhatja az ott tartózkodó orosz repülőgépeket, egységeket, ütegeket, stb.

 

Az ukrán hadsereg azonban arra panaszkodik, hogy ez szinte semmilyen plusz mozgásteret nem ad nekik a hadműveletek során, annak ellenére, hogy a rakétatámadások intenzitása az engedélyezés után némileg csökkent.

 

Egy név nélkül nyilatkozó ukrán védelmi tisztviselő szerint bár az engedélyes érezhetően megváltoztatta a fronton a helyzetet, de jelenleg sem a hatótávolság, sem a rendelkezésre álló fegyverek mennyisége nem elegendő a harctéri helyzet megváltoztatásához. 

 

Az orosz katonai repterek szinte mindegyike kívül esik a 100 kilométeres sávból. Pedig az amerikaiaktól kapott ATACMS hatásköre elérné például azokat a bázisokat is, ahonnan az orosz Szu-34-esek szállnak fel, de mivel Washington bekorlátozta a ATACMS-esek használati körét, az ukránok ezeket nem lőhetik. (Halkan megjegyezzük, hogy ha kizárólag ukránok kezelnék ezeket a rendszereket, valószínűleg áthágnák az amerikaiak szabályait, de mivel megvan a technológiai lehetőség a csapásmérések távolról történő behatárolására, nincs sok választások, mint a mediális nyomásgyakorlás, például a The Washington Poston keresztül – a szerk.)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!