Nyitókép: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Nigel Farage brit politikus kijelentette, hogy az EU és a NATO „provokálta” Ukrajna orosz invázióját a keleti terjeszkedéssel. Erről a TASR tájékoztatott a The Guardian pénteki beszámolója szerint.

 

Farage azt is elmondta, ha ő vezetné az országot, akkor a Brexit gazdaságilag előnyös lenne az Egyesült Királyság számára.

 

Arra a kérdésre, hogy mit gondol az ukrajnai invázióról, és hogy csodálja-e Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Farage azt mondta, hogy személy szerint nem szereti őt, de „mint politikust csodálja”, mert „ellenőrzése alatt tartja” az egész Orosz Föderációt.

 

Arról, hogy Putyin miért támadta meg Ukrajnát, Farage azt mondta: „2014-ben felszólaltam az Európai Parlamentben, és azt mondtam: Háború lesz Ukrajnában. Miért mondtam ezt? Világos volt számomra, hogy a NATO és az EU folyamatos terjeszkedése kelet felé okot ad ennek az embernek arra, hogy ezt mondja: újra eljöttek értünk”.

 

„Mi provokáltuk ki ezt a háborút. Természetesen ez az ő hibája; ürügyül használta, amit tettünk” –  mondta Farage, a jobboldali Reform UK párt vezetője.

 

A konzervatívok, a munkáspárti és a liberális demokraták régóta vádolják Farage-et az orosz elnök védelmével. Rishi Sunak brit miniszterelnök június elején kijelentette, hogy „teljesen nevetséges” a Nyugatot okolni az orosz-ukrán konfliktusért.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!