Nyitókép forrása:  SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi

 

A bajorországi ellenzéki CSU (Keresztényszociális Unió) parlamenti (Bundestag) képviselője, Alexander Dobrindt azt javasolja, hogy a tartományból minden olyan ukrán háborús menekültet utasítsanak ki, akik nem találnak maguknak munkát.

 

„Több mint két évvel a háború kezdete után ideje lenne döntést hozni: munkát vállalni Németországban, vagy visszatérni Ukrajna biztonságos nyugati régióiba”

 

mondta Dobrindt.

 

A politikus azt is kritizálta, hogy túlságosan sok ember kap szociális támogatást Németországban az adófizetők terhére.

 

„Határozottabb elköteleződést kellene elvárnunk a menekültektől, ha a foglalkoztatásról van szó. Állásajánlatra van szükség, amelynek része kellene, hogy legyen az integrációs folyamatnak”

 

fogalmazott.

 

Dobrindt javaslatát a kormánypártok mindegyike elítélte. A helyzet azonban Németországban is kezd megváltozni. Néhány nappal ezelőtt több német politikus javasolta az ukrán menekülteknek nyújtott munkanélküli segély felfüggesztését.

 

Hubertus Heil munkaügyi miniszter felszólította a munkáltatókat, hogy akkor is foglalkoztassák az ukrán menekülteket, ha nem bírják megfelelően a német nyelvet. Ez a bejelentés önmagában is elárulja, milyen súlyos integrációs problémák vannak az ukránokkal.

 

Talán még ennél is beszédesebb, hogy a friss adatok szerint a német gyorsított integrációs program keretében a vártnál hatszor kevesebb, mindössze 33 ezer ukránt sikerült elhelyezni a német munkaerőpiacon.

 

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.