A szlovákiai magyar írott és elektronikus sajtó közvéleményformáló erejét egyre inkább a rugalmasabb, kevésbé kötött szabályok szerint működő blogok veszik át. A cybertérből gombaként nőnek ki az egyéni és csoportos blogportálok, melyek közül az utóbbi időben többen egye nagyobb közéleti súlyra tesznek szert.

Ők azok, melyek lereagálják a fő eseményeket, ők azok, akikről beszélnek. A Körkép blog mellett ide sorolnám a szlovenszko blogot, a blog(o)poli-t, méla béla blogját, a Párkányer blogot, valamint a Paraméter paravélemény rovatát. Az ezzel járó felelősséget viszont páran közülük viszont már mintha nem tudatosítanák eléggé. Terjedelmi okokból szóljunk pár szót most csak az utóbbiról, a Paraméterről. Annál is inkább, mivel az elmúlt időszakban becsületsértő irásaikkal szinte minden létező és nem létező etikai határt túlléptek, rájuk jellemző módon bemutatva a jóízlés határainak is. Üsd, vágd, nem apád alapon osztják az észt és sértegetik az MKP aktuális vezetését, mint mikor a kisgyerektől elveszik a játékát. Az MKP mindenkori elnöke azonban – jelen esetben Csáky Pál, amit sokan nehezen viselnek – azért egyfajta minimális tiszteletet megérdemel. Mint ahogy minden más átlagember. Félre ne értessék, lehet, és kell is vitatkozni a habitusáról, stílusáról, eddigi ténykedéséről, ahogy anno az előző pártelnök, Bugár Béla esetében is ez sokszor megtörtént. Elvégre ez a demokrácia és a sajtószabadság lényege.

De a legalább alapszintű tiszteletadás, korrektség, firkászi etika igénye talán megkövetelhető. Főleg, ha a portál tulaja a honi magyar írott sajtó szinte monopol helyzetben lévő egyik fő kommentátora. Hogy miről is beszélek? Lásd pl. a faszpirin cikket, (leírni is szörnyű, hát még olvasni) és a többi ehhez hasonlót, általában önjelölt „költőóriásunk” és „vezető” közéleti firkászunk, ismertebb nevén B. László, valamint társai, a csillagász-költő B. Zsigmond ill. az ŠtB-ügynöklistás Sz. József tollából.

A felelősség ugyanis közös. A politika, a sajtó, a közélet vezető személyiségei egyaránt felelősséggel tartoznak az itteni magyarság jövőjéért, a honi magyarság minél erősebb politikai képviseletéért. Legyen bárki is a vezír. Vagy minél rosszabb annál jobb? Kinek? Nekik? Miért és meddig?

 hirdetes_810x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!